Buna ziua, m-as bucura daca m-ar putea lamuri cineva si pe mine in legatura cu pensia de urmas care urmeaza sa-mi fie trimisa in strainatate. Cazul meu e mai complicat:
M-am stabilit in strainatate (Republica Slovaca) acum cativa ani, unde am obtinut dubla cetatenie. In anul 2006 m-am inscris aici la facultate. Dupa ce am aflat ca exista posibilitatea sa primesc pensie de urmas, am depus cerere in ianuarie 2007, la Casa de pensii de aici, din Bratislava. Ei au facut anumite cercetari si dupa ce au ajuns la concluzia ca tatal meu a trait, a lucrat si a murit in Romania si nu a avut niciodata de-a face cu slovacii, au trimis cererea mea romanilor in iunie 2008, sa-mi dea romanii pensia.
Acum, intr-un final, in ianuarie 2010, am primit decizia de pensie din Romania, care spune ca "drepturile initiale au fost stabilite incepand cu data de 29.04.2008".
Intrebarea me este:
De ce anume vor sa-mi dea pensia doar din aprilie 2008? De unde au scos aceasta data, din moment ce eu depusesem cererea cu mai bine de un an inainte? E din cauza faptului ca dosarul meu a ajuns la ei asa tarziu de la data depunerii? E posibil asa ceva sau exista vreo exceptie, de care eu nu stiu?
Am fost si la casa de pensii din Bratislava sa ma informez si sa-i iau la rost de ce au tinut dosarul atata timp inainte de a-l trimite romanilor. Au spus ca asa e procedura, ca si ei sunt nevoiti sa faca inainte anumite verificari, dar cica, acest fapt nu are legatura cu decizia pe care a facut-o casa de pensii din Romania. Dupa parerea lor, am dreptul la acea pensie incepand cu ianuarie 2007 in mod cert si faptul ca unde anume si cand am depus cererea nu ar trebui sa afecteze aceast lucru. Important e ca am depus-o la acea data.
Am de gand sa depun contestatie, dar inainte m-am gandit sa intreb pe forum sa stiu ce sa le scriu. Incepand cu ce data am totusi dreptul la pensie? Poate stie cineva mai multe sau a avut experienta cu vreun caz asemenea... Orice sfat e bine venit.
Va multumesc.
De la intrarea României în Uniunea Europeană, şi pentru cetăţenii români sunt valabile la deschiderea drepturilor de asigurări sociale şi pensii cele două regulamente europene:
- Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/71 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii - publicat în Jurnalul Oficial seria L, nr. 149 din 05.07.1971;
- Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 574/72 din 21 martie 1972 de fixare a procedurii de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii - publicat în Jurnalul Oficial seria L, nr. 74 din 27.03.1972.
Conform procedurilor europene, data deschiderii drepturilor - în cazul dvs. dreptul de pensie de urmaş - este data de depunere a cererii de acordare a prestaţiei şi/sau data de îndeplinire a condiţiilor de acordare conform legislaţiei aplicabile; având în vedere importanţa datei de depunere a cererii în deschiderea drepturilor de pensie, formularele europene care circulă între instituţii au prevăzută distinct această informaţie (de ex. pentru E 202, la rubrica 13 punctul1);
- chiar în cazul în care cererea nu a fost depusă iniţial la instituţia competentă, data primei înregistrări - în cazul dvs. la instituţia de specialitate din ţara actuală de domiciliu - se consideră de referinţă şi va fi luată în considerare la deschiderea drepturilor, ca şi când ar fi fost depusă la instituţia competentă, respectiv casa teritorială de pensii din România;
- dacă totuşi condiţiile legale de acordare a pensiei nu erau îndeplinite la data de depunere a cererii, ci doar ulterior, data deschiderii drepturilor va fi data când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia naţională.
Ca urmare, vă sfătuiesc să solicitaţi informaţii suplimentare de la instituţia emitentă a deciziei respective şi să aveţi grijă de termenul legal de contestaţie a deciziei (45 de zile de la data comunicării !).
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie
panda12
este posibil ca anii munciti in Romania sa fie transferati in strainatate pentru a putea iesi la pensie intr-o tara straina? (vezi toată discuția)