avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... punere in intarziere?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

punere in intarziere?

am incheiat un contract de prestari servicii cu o alta societate comerciala. am platit un avans inainte de executarea lucrarii. societatea respectiva nu si-a mai executat obligatia, societatea noastra a executat lucrarea cu altcineva si acum vreau avansul inapoi plus penalitatile prevazute in contract. trebuie sa ii mai pun in intarziere? executarea obligatiei nu mai am de ce sa o cer....
multumesc.
Cel mai recent răspuns: alen , utilizator 11:43, 5 Octombrie 2006
Daca ai contract, este pus de drept in intarziere conform art.1079 pct 2Cod Civil, cu conditia sa ai mentionat acest lucru in acesta. Daca nu ai , trebuie trimisa o notificare conform art susmentionat
Chiar daca ai mentionat in contract o clauza prin care este pus de drept in intarziere fara alta notificare, poti totusi sa-i transmiti o notificare prin care ii soliciti restituirea avansului incasat pe nedrept intr-un termen de...zile de la primirea acesteia, in caz contrar il anunti ca vei intenta actiune in instanta pt recuperarea tuturor sumelor datorate (inclusiv penalitati intarziere si cheltuieli de judecata)
multumesc mult pentru sfat:)
inca o intrebare....nu am nici o clauza care sa mentioneze ca este pus de drept in inatrziere. 1079 C civ zice ca i sa va face o notificare prin tribunalul domiciliului sau. asa trebuie sa o fac sau pot pur si simplu sa il notific eu direct? si inca ceva...nu pot sa il consider pus in intarziere pe 1079 alin 3 (ma gandesc eu asa....ca a trecut termenul stipulat in contract...)? multumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Septembrie 2006
deea_lex, utilizator
Modalitatea concreta de intocmire a actelor premergatoare unei evntuale cereri de chemare in judecata se stabileste ,de regula, functie de prevederile contractuale.
Din informatiile in mare transmise de tine, pot sa-ti sugerez urmatoarele
trimiti o notificare prin posta cu confirmare de primire partenerului contractual prin care il pui in intarziere in conformitate cu art.1079 din Codul Civil.Ii dai un termen de plata de 10 zile de la primire.,iar in cazul in care nu primesti nici un raspuns favorabil, te-as sfatui (chiar daca e o pierdere de timp mai mare) sa-i transmiti si o convocare la conciliere directain sensul art.720 din Cod procedura civila.9pt ca o sa ai nevoie de ac dovada daca introduci actiune pe drept comun)
...in materie comerciala partile sunt puse de drept in intirziere...

Alte discuții în legătură

Conciliere obligatorie? pop sorin pop sorin Buna, Vreau sa intentez o actiune impotriva unei persoane avand ca scop anularea unui antecontract in baza careia eu am platit o suma de bani iar ... (vezi toată discuția)
Ce termen sa trec in notificare? miriam_31 miriam_31 Buna ziua, Trebuie sa notific pe cineva (ca sa respect regula \"punere in intarziere\") dar nu stiu ce termen sa mentionez in notificare. Eu as vrea cat mai ... (vezi toată discuția)
Punere in intarzire in materie comerciala aartist aartist EXISTA UN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE INTRE DOUA SOCIETATI COMECIALE IN CARE ESTE PREVAZUTA O CLAUZA PENALA PENTRU NEPLATA PRETULUI IN TERMEN. DE LA SCADENTA ... (vezi toată discuția)