avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... punere in intarziere?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

punere in intarziere?

am incheiat un contract de prestari servicii cu o alta societate comerciala. am platit un avans inainte de executarea lucrarii. societatea respectiva nu si-a mai executat obligatia, societatea noastra a executat lucrarea cu altcineva si acum vreau avansul inapoi plus penalitatile prevazute in contract. trebuie sa ii mai pun in intarziere? executarea obligatiei nu mai am de ce sa o cer....
multumesc.
Cel mai recent răspuns: alen , utilizator 11:43, 5 Octombrie 2006
Subscriu ... - in comercial esti de drept pus in intarziere fara a mai fi nevoie de vreo formalitate.
A se vedea si dispoz. cod com art.45 (cred, nu sunt sigur).
Singura obligatie pe care o ai este sa-l notifici in conditiile art.720^1 din C.proc.civ. privind concilierea prealabila pentru ca in situatia in care il actionezi in instanta, actiunea sa nu iti fie respinsa ca prematura.
multumesc tuturor pentru sfaturi
in relatiile comerciale debitorul este de drept in intarziere.
nu ai nici o legatura cu art 1079 c. civ, in speta sunt aplicabile disp. art 43 c. com
nu trebuie sa-i faci nici o notificare referitoare la faptul ca s-ar afla in intarziere.
daca in contract nu ai prevazut un pact comisoriu de gradul IV privind rezilierea, ii vei face o adresa prin care sa-i pui in vedere faptul ca, acel contract pe care l-ati incheiat, se considera reziliat datorita neindeplinirii obligatiei contractuale, la termen. totodata soliciti restituirea avansului acordat.
revin:
ii pui in vedere sa-ti restituie avansul intr-un anumit termen, ex: 5 zile
daca in termenul prevazut nu restituie avansul, il convoci la conciliere directa, potrivit art 720 ind1 cod proc civ ( in convocare invoci pretentiile tale, temeiul lor de drept si de fapt).
daca ajungi in instanta vei solicita desfiintarea contractului si obligarea paratului la plata de daune interese.
poate reusiti totusi sa mediati conflictul
mult noroc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conciliere obligatorie? pop sorin pop sorin Buna, Vreau sa intentez o actiune impotriva unei persoane avand ca scop anularea unui antecontract in baza careia eu am platit o suma de bani iar ... (vezi toată discuția)
Ce termen sa trec in notificare? miriam_31 miriam_31 Buna ziua, Trebuie sa notific pe cineva (ca sa respect regula \"punere in intarziere\") dar nu stiu ce termen sa mentionez in notificare. Eu as vrea cat mai ... (vezi toată discuția)
Punere in intarzire in materie comerciala aartist aartist EXISTA UN CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE INTRE DOUA SOCIETATI COMECIALE IN CARE ESTE PREVAZUTA O CLAUZA PENALA PENTRU NEPLATA PRETULUI IN TERMEN. DE LA SCADENTA ... (vezi toată discuția)