avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA norma fixa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA norma fixa

Care este venitul lunar asigurat minim inscris in declaratia de asigurare la care se aplica lunar cas 31.3% pentru 2009 si 2010.multumesc
Cel mai recent răspuns: cristi100 , utilizator 23:35, 23 Ianuarie 2010
Nu exista o limita minima. Fiecare alege o baza de calcul in functie de ce pensie doreste sa primeasca in viitor. Foarte multi calculeaza totusi la 4 sau 6 milioane, asa cum era inainte de ultima ordonanta de urgenta.
Limita minimă e 700 lei lunar, în funcţie de acestă sumă plătiţi lunar cota pentru pensie. Indiferent dacă realizaţi sau nu venituri, odată înregistrată acestă datorie trebuie plătită, altfel se aplică majorări şi credeţi-mă sunt destul de mari.
Realitatea este ca aceasta lege e interpretata diferit de fiecare persoana si mai ales de fiecare judet. Unde scrie ca limita este 700 de ron ? Era 1/4 din salariul mediu brut pe economie pana in 2008. Deci ar fi 400 si ceva acum daca nu s-ar fi dat ordonanta de urgenta. Care spune foarte clar: "faceti cum vreti voi ca totul e in alb" :) Casele de pensii au de obicei un acord cu ministerul muncii ca sa calculeze la o suma foarte mare, dar daca esti destept si vii cu legea in mana poti sa faci minuni.
Mare atentie: daca e functionar public nu inseamna ca aplica corect legea. La cate legi si cate modificari sunt e foarte greu pentru o persoana deja stresata sau nemotivata sa fie 100% la curent cu realitatea, lucru comun peste tot la bugetari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
cristi100, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
O noua oug - din 2012 contributia la pensii se calculeaza ca % din venitul net cam la toti!!! Popu Popu http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_2%20dec2011_modif_Codfiscal.pdf 97. Se introduc două noi capitole Capitolul 2 şi Capitolul 3, ... (vezi toată discuția)
Plata catre casa de pensii eleonor eleonor am un if unde sunt asociata cu sotul meu si platim contributie catre casa de pensie.am auzit ca de la 1 ianuarie se va plati contributia la salarul minim pe ... (vezi toată discuția)