Buna seara. Situatia mea e putin mai delicata dar sper ca cineva sa ma poata indruma sau sa imi poata oferi cateva sfaturi in legatura cu situatia pe care o am. Mama mea in varsta de 59 de ani sufera de o boala mentala (scozofrenie paranoida) a fost internata o singura data la psihiatrie 23 de zile dar dupa nu a vrut sub nici o forma sa urmeze un tratament sau orice forma de medicamentatie/vizita de medic si evita prin toate mijloacele lucrul acesta. Cu trecerea timpului starea starea ei de sanatate sa agravat. Veciniii imi spun ca bate cu ciocanul in pereti la 12 - 1 de noapte, urla cat poate, sare la vecini cu ciocanul si chestii de genul. Vecinii spun ca au chemat politia la care ei au dat din umeri si au spus ca nu pot face absolut nimic in legatura cu ea. Eu am fost la sectia de psihiatrie si am discutat cu medicul primar de acolo si mi sa zis foarte amuzant ca ea "trebuie sa vina de buna voie la ei ca altfel nu pot face absolut nimic, sau sa o iau asa cu forta daca nu vrea" la care i-am explicat medicului destul de clar situatia ca nu mai recunoaste pe nimeni din familia ei si nu s-ar putea niciodata sa vina ea de buna voie la psihiatrie pentru un consult si mi sa sugerat sa incerc sa o "conving cumva" sa vina. Vecinii tot pun presiuni pe mine sa rezolv situatia ca nu pot sa doarma si nu au liniste dar sincer chiar nu stiu ce as putea face pentru ea avand in vedere ca eu stau la 400km distanta. Oare ce as putea sa fac in situatia asta? Exista cumva o rezolvare sau nu se poate face absolut nimic din punct de vedere legal?
Orice persoană majoră care nu e pusă sub interdicție este presupusa că poate lua decizii pentru sine. Obligarea la tratament medical în aceste condiții constituie de-a dreptul infracțiune. Se poate impune o internare forțată pentru o evaluate psihiatrică, dar numai în anumite condiții și fără punere sub interdicție pacientul va trebui externat în libertate, la final. Fiul de care spuneți era mai mult ca sigur deja interzis judecătoresc și pus sub tutela mamei, ceea ce înțeleg că nu este deocamdată cazul în speța cu mama domnului care a întrebat.