avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inspector SSM sau lucrator desemnat SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inspector SSM sau lucrator desemnat SSM

Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti, am liceul tehnic, absolventa de ASE(studii de lunga durata) si recent am facut un curs de SSM de 80 de ore, in baza acestui curs pot lucra ca Insprector SSM intr-o firma de consultanta(avand ca obiect contabilitatea, resursele umane, audit)?

Obisnuiti sa puneti link din lege si HG, le-am citit, asa ca va rog sa imi spuneti in baza acestui curs pot lucra ca lucrator desemnat sau ca inspector ssm?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Hope93 , utilizator 13:19, 17 Noiembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si
protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de
munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are
capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-Art.21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49,
-Art.49 1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit.B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut
la alin. (1) lit. b).
Puteti semna un contract individual cu norma intreaga pentru lucrator desemnat cu nivel mediu de pregatire in domeniul ssm. Denumirea de inspector ssm este cea din COR, se refera la nivel mediu de pregatire in domeniul ssm si este avuta in vedere la stabilirea organigramei firmei.
Se observa la art. 21, ca lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin ..... Altfel spus, lucratorul desemnat poate detine un nivel superior de pregatire in domeniul ssm, respectiv cel mentionat la art.50, caz in care COR mentioneaza ocupatia de expert ssm. In OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, denumirea de expert are cu totul alta conotatie si ca pregatire, obligatoriu, studii superioare.
Multumesc! Este mentionat "lucratorul desemnat", care de fapt este inspectorul ssm, inteleg bine? Daca postul este de economist, se poate sa fie si lucrator desemnat de firma cu timp partial de lucru pt activitatea de ssm?

Va rog sa imi spuneti urmatorul nivel de la inspector ssm(lucrator desemnat) care este? Evaluator de risc?

De asemenea va rog sa imi spuneti, in cazul unui obiectiv de contabilitate, trebuie intai ca evaluatorul de risc sa decida riscurile la acel obiectiv si dupa aceea insepctorul ssm, poate efectua documentatia pt postul de contabilitate?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cititi cu atentie ce am scris anterior.
Lucrator desemnat poate fi platit in functie de ce scrie in organigrama firmei - inspector ssm sau expert ssm, dar si in functie de pregatirea medie sau superioara a persoanei.
Un economist nu poate fi desemnat lucrator cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm.
Lucratorul desemnat ssm trebuie sa aiba contract individual de munca cu norma intreaga.
Cursul de evaluator de risc nu este curs agreat de Inspectia muncii drept curs de pregatire in domeniu ssm de 80 de ore.
Evaluarea riscurilor profesionale pe toate locurile de munca este apanajul angajatorului. Materialul intocmit sta la baza organigramei firmei si la stabilirea fiselor de post anexa la CIM, indiferent de domeniul de activitate al firmei.
In baza evaluarii riscurilor profesionale, se emit de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, fisele de aptitudine pentru lucratorii care pot fi angajati, legal, pe locurile de munca/ posturile de lucru mentionate in organigrama firmei.
Am inteles acum ce reprezinta lucratorul desemnat. Am inteles si ce spuneti referitor la cursul de Evaluator de risc, stiu ca este de 180/240 ore, deci nu confund cu cel de 80 de ore.

Sper ca am inteles bine, evaluarea riscurilor sunt cuprinse in regulamentul de organizare si functionare al firmei ( organigrama firmei pentru toate serviciile) .... de exemplu in cazul unei firme de constructii, in regulamentul de organizare si functionare sunt prevazute riscurile pt serviciul contabilitate, muncitori, electricieni, sudori, zic bine? Incerc sa vad de unde pornesc activitatea inspectorului ssm(cel cu acel curs de 80 ore).

Consultand acest regulament care cuprinde si regului de functionare privind sanatatea si securitatea in munca, voi putea sa intocmesc fisele pentru fiecare compartiment in parte (din ex de mai sus ...contabilitate, muncitori, electricieni, sudori)? Am sunat la ITM si acolo un nene zeflemitor batea campii, cum ca l-am sunat ca sa ii dau lucrare, daca cunoaste legea sau nu, i-am inchis telefonul.

Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati inteles. Trebuie sa cititi legislatia ssm si sa urmati un curs de perfectionare de 80 de ore organizat/ agreat de catre ITM. La acest curs primiti informatii despre legislatie, cum se aplica, atributii lucratori in domeniul ssm.
Cursul de evaluator de risc care sustineti ca l-ati absolvit ar fi trebuit sa va invate ce reperezinta evaluarea riscurilor prtofesionale si cum se efectueaza practic o astfel de evaluare. Gasiti aici un ghid care trebuie urmat pasa cu pas invederea intocmirii materialului de identificare si evaluare riscuri profesionale pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii - [ link extern ]
ROI este document separat care nu contine materialul de identificare si evaluare riscuri profesional. Organigrama firmei (posturile necesare pe locuri de munca, care se ocupa de catre lucratori) se intocmeste in functie de activitati desfasurate, flux tehnologic, etc.
Riscurile de accidentare se evidentiaza in instructiuni proprii intocmite pe locuri de munca/ activitati desfasurate atunci cand se precizeaza modul corect de lucru, interziceri, echpament individual de protectie, etc.
Activitatea lucratorului ssm este prevazuta la art.15 din HG nr, 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulerioare.
Lucratorul ssm nu intocmeste nicio fisa pentru locuri de munca, muncitori, etc. Instructiunile proprii ssm, fisele de post, atributiile de serviciu, etc. se intocmesc de catre angajator/ conducatorul locului de munca.
Daca dvs. urmeaza sa fiti desemnata lucrator cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm nu cred ca este momentul. Mai intai trebuie sa va insusiti legislatia, sa intelegeti ce este de facut si cum.
Vreau sa cred ca v-ati ales cu ceva din instruirea mea pentru dvs.

Alte discuții în legătură

Evaluarea factorilor de risc pe locurile de munca? razvan8725 razvan8725 Evaluarea factorilor de risc pe locurile de munca trebuie facuta de o persoana autorizata sau poate fi facuta si de inspectorul de securitate si sanatate in ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc profesional. Monica Popescu Monica Popescu Va rog sa-mi spuneti daca lucratorul desemnat nu are cursul de evaluator riscuri are dreptul sa semneze la aceasta fisa alaturi de angajator? (vezi toată discuția)
Serviciul intern de prevenire si protectie Ambra Denisa Ambra Denisa Buna ziua, lucrez in cadrul unei societati care are in total aproximativ 400 de angajati impartiti pe mai multe puncte de lucru (mai multe judete). In ... (vezi toată discuția)