avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este legal sa construiesti la distanta de 60 cm de o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este legal sa construiesti la distanta de 60 cm de o casa aflata pe hotar? In 2004 am cumparat ...

Buna ziua,
Doresc oconsultatie juridica avizata.
In 2004 am cumparat o casa situata pe un teren de 462 m2.
Casa a fost construita cu o latura pe hotarul de NW.
Casa a primit autorizatie de constructie in 2001 si proces verbal de receptie la terminarea constructiei in februarie 2004.
Pe latura de NW(cea proiectata,autorizata si construita pe hotar) e prevazuta o fereastra la mansarda si un luminator cu caramida aparenta(actualmente inlocuit cu geamuri vitrate) pe tota inaltimea casei scarilor.
In 2021 noul proprietar al terenului aflat la NW a inceput constructia(acum a sitemrinat-o) unei case cu destinatie locuinta. Peretele aflat adiacent laturii de NW a proprietatii mele este construit la o distanta de 60 cm de hotar(de latura casei mele aflate pe hotar.)
Mai mult, pe aceasta latura, a construit si o usa de aprox. 2 m x 0.90 m.
Acoperisul iese in afara constructiei si se apropie si mai mult de constructia mea.
Am urmatoarele intrebari:
1. Certificatul de urbanism si autorizatia de constructie a acestui imobil(construit adiacent laturii de NW a casei mele) sunt documente publice? Pot fi cerute de subsemnatul de la Primarie?
2. PUZ-ul pentru zona unde locuiesc este document public?Poate fi solicitat de subsemnatul de la Primarie.
3. Constructia acestei case, la o distanta asa mica de a mea, este legala?
4. Pentru o atare constructie e necesara si aprobarea vecinilor(respectiv a subsemnatului)
5. Pentru pozarea anumitor tevi de gaze, instalatii electrice, s-a folosit de gardul meu(le-a fixat cu prezoane care au patruns prin gard pana pe partea mea)- este legal?
6. In timpul lucrarilor mi-a fost deteriorata fatada casei pe latura de NW. Are obligatie sa le repare?
Va multumesc si va stau la dispozitie pentru orice clarificari.
Cu stima
Ion Adrian Pralea
Cel mai recent răspuns: micky290597 , utilizator 19:32, 13 Februarie 2023
Cand spuneti ca peretele constructiei vecinului este construit la o distanta de 60 cm de hotar (de latura casei dvs. aflate pe hotar), latura casei dvs. aflata pe hotar o reprezinta streasina casei sau peretele casei dvs.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista distanta minima acoperis - gard vecin ? cristina cirstian cristina cirstian Buna ziua ! Vecinul a construit o casa la o distanta de 1 m fata de gardul care ne desparte . Acoperisul este la o distanta de 20 cm fata de gard . Ok . Acum ... (vezi toată discuția)
Izolarea unui perete al casei la distanta de 60 cm de langa linia de hotar jhony24 jhony24 Buna ziua,casa mea este construita la 60 cm de hotar(la mijlocul casei)tin sa mentionez ca la construirea casei,fundatiei si a primului nivel,vecinul de ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren la doar 60 cm de peretele unei case (peretele respectiv are usa si fereastra), constructie la doar 80 cm distanta de perete cu usa si fereastra. cimi_tavita cimi_tavita Recent am cumparat o casa intr-o zona rurala. Casa a fost construita acum mai bine de 30 ani. Fostii proprietari au vandut acum 10 ani o parcela de teren ... (vezi toată discuția)