avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autorizatie de constructie

am construit o casa fara autorizatie ,am act de propietate pe terenul pe care am construit casa, am rol la primarie, cum pot intra in legalitate?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 07:05, 22 Ianuarie 2010
Proprietarul terenului este proprietar şi al construcţiilor ce a edificat pe acel teren, conform art.489 şi urm C.civ., chiar dacă nu a avut autorizaţie de construire.

Pentru constatarea dreptului, este admisibilă acţiunea în constatare, reglementată prin art.111 C.proc.civ. şi, în speţă, se judecă în contradictoriu cu persoana care ar putea să conteste dreptul, cum ar fi autoritatea publică locală.

Inexistenţa contractului de construire şi a procesului verbal de predare-primire şi lipsa autorizaţiei de construcţii pot avea consecinţe pe planul raporturilor de natură administrativă, conform Legii nr. 50/1990 modificată prin Legea nr.453/2001, antrenând o răspundere contravenţională.

alex_sah41 a scris:
am construit o casa fara autorizatie ,am act de propietate pe terenul pe care am construit casa, am rol la primarie, cum pot intra in legalitate?

Buna ziua
1
- faceti la Primaria teritoriala cerere pentru un Certificat de Urbanism, comandati
unui arhitect documentatia PAC si solicitati Primariei eliberarea unei
"Autorizatii de construire pentru intrarea in legalitate";
sau
2
- promovati in instanta, in calitate de proprietar al terenului, o actiune pentru "accesiune imobiliara artificiala" asupra constructiei existente pe terenul Dvs..

Pentru primul punct, baza legala, vezi topicul:
www.avocatnet.ro/content/for...
si pentru ultimile modificari ale Legii nr.50/1991, vezi site:
[ link extern ]
Cu stima,
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
legalmgm, utilizator
Cu riscul amenzii (de care scapati daca constructia este mai veche de 3 ani:)), va puteti prevala de prevederile art. 59 (3) din Ordinul 839/2009 privind Normele metodologice de aplicare a legii 50/1991: intrarea in legalitate
" In situatia in care constructia realizata rafa autorizatie de construire intruneste conditiile urbanistice de integrare in cadrul construit preeexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea autorizatiei de constructie in vederea intrarii in legalitate, in coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai pe baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta in stadiul fizic in care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, in conditiile legii".
Va trebuie un proiectant care sa va elaboreze cele doua studii, in baza carora va fi emisa autorizatia de constructie (si asta fara actiune in instanta).
Succes!
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Kyandra, moderator
Kyandra a scris:
Va trebuie un proiectant care sa va elaboreze cele doua studii, in baza carora va fi emisa autorizatia de constructie (si asta fara actiune in instanta).

Buna ziua
Dna. @Kyandra,
multumesc pentru ca reiterati aceleasi solutii cu cele mentionate de mine in mesajul anterior.
Cu precizarea ca, de cele mai multe ori, solutia in instanta (accesiune) este mai ieftina decat cea prin primarie (intrare in legalitate).
Cu stima,
Cu respect, dar reprezentand administratia publica locala, promovez intrarea in legalitate prin autorizatie de constructie emisa de primarie...de ce sa incaseze instanta taxa de timbru, cand poate intra la bugetul local???:D:D

Alte discuții în legătură

Construcţii fără autorizaţie clarias clarias Am şi eu o nelămurire,vă rog frumos.În anul 2006 am construit ,pe un teren pe care sunt proprietar,o casă fără autorizație de ... (vezi toată discuția)
Constructie neautorizata Helena_L Helena_L Proprietarul a construit anexe(baie,bucatarie) la casa fara autorizatie de constructie iar acum doreste sa vanda casa. Ce trebuie sa faca? Am inteles ca a ... (vezi toată discuția)
Intabulare cladire fara autorizatie ... ordonanta 64 sau accesiune imobiliara leahuadrian leahuadrian Buna ziua. Am si ei o problema mai spinoasa la care nu reusesc sa ii dau de capat. Am construit in 1994 o cladire fara autorizatie pe un teren aflat in ... (vezi toată discuția)