avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... construcţii fără autorizaţie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

construcţii fără autorizaţie

Am şi eu o nelămurire,vă rog frumos.În anul 2006 am construit ,pe un teren pe care sunt proprietar,o casă fără autorizație de construcție.Dacă in această perioadă nu am fost vizitat de nici o autoritate a statului(nici serviciul de urbanism al primăriei și nici inspecția in construcții) beneficiez cumva de vreo amnistie,in sensul că nu mai pot fi amendat sau risc in continuare ca la un control să primesc amendă?Cum ies din situația asta?Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:42, 18 Ianuarie 2010
clarias a scris:
Am şi eu o nelămurire,vă rog frumos.În anul 2006 am construit ,pe un teren pe care sunt proprietar,o casă fără autorizație de construcție.Dacă in această perioadă nu am fost vizitat de nici o autoritate a statului(nici serviciul de urbanism al primăriei și nici inspecția in construcții) beneficiez cumva de vreo amnistie,in sensul că nu mai pot fi amendat sau risc in continuare ca la un control să primesc amendă?Cum ies din situația asta?

Buna ziua,
Optiuni:
- nu faceti nimic, asteptati poate va amendeaza;
- faceti la Primaria teritoriala cerere pentru un Certificat de Urbanism, comandati
unui arhitect documentatia PAC si solicitati Primariei eliberarea unei
"Autorizatii de construire pentru intrarea in legalitate";
- promovati in instanta o actiune pentru "accesiune imobiliara artificiala" asupra
constructiei.

Cu stima,
1.legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
ART. 31 Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.

2. pentru a inta in legalitate, legea prevede o asemnea posibiliatate , astfel, potrivit ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii*
ART. 59
Intrarea în legalitate

(3) În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administraţiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizaţii de construire în vederea intrării în legalitate, în coroborare cu luarea măsurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială de calitate "rezistenţă mecanică şi stabilitate" privind starea structurii de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia, precum şi pentru cerinţa esenţială de calitate "securitatea la incendiu", numai după emiterea Acordului de mediu, în condiţiile legii.

-am omis sa scriu ordinul
.art 59 din ORDIN Nr. 839 din 12 octombrie 2009
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii*)
Interventie moderator

@cristina ionitoiu

Am rugamintea sa nu mai scrieti mesaje consecutive, contravine Regulamentului de postare. Folositi functia "editeaza".
Va multumesc, o seara frumoasa va doresc! :)

Gabriela Pintea
Deci fapta dvs. s-a prescris nu mai puteti fi amendat potrivit Legii 51/1990. Pentru a face dovada ca ati construit in urma cu 3 ani trebuie sa aveti cateva facturi sau chitante cu care sa dovediti ca in urma cu 3 ani s-a edificat constructia. Puteti sa prezentati si proiectul si procesul-verbal de receptie a lucrarii privind centrala termica. Este o dovada de necontestat ca la data respectiva exista constructia.
Sau puteti proba cu o expertiza extrajudiciara.
Daca doriti veti intra in legalitate daca nu puteti sa ramaneti asa cu ea. Nu are cum sa va oblige sa o daramati din moment ce se afla pe terenul dvs. proprietatate particulara.
Daca vin pe teren inspectorii de la primarie-discuplina in constructii le spuneti ca aceasta constructie a fost edificata in urma cu 3 ani, le aratati si documentele prin care ati cumparat materialele si cele de mai sus pe care vi le-am enumerat.
Aveti sanse sa scapati fara probleme.
Scces!

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie nicolae242 nicolae242 buna ziua ma numesc manea nicolae si as vrea sa stiu daca mai pot obtine autorizatia de constructie daca am construit 2 camere mansardate pe teren proprietate ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie hepicrist hepicrist am cunparat un teren in iasi com miroslava si am costruit o casa si nu am autorizatie de constructie deoarece cind am facut casa terenu era pe extravilan ... (vezi toată discuția)
Cladire nedeclarata nicolae242 nicolae242 buna ziua, am construit 2 camere fara autorizatie acum 5 ani si nici la circa financiara nu am spus ca am construit. daca ma duc acum la fisc sa declar ... (vezi toată discuția)