avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui la câțiva ani după casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui la câțiva ani după casatorie

Buna ziua,
Dacă la momentul căsătoriei femeia își păstrează numele de familie, poate aceasta sa ia numele soțului mai târziu? (Schimbarea numelui se poate solicita, de exemplu, la 2-3 ani după căsătorie?)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:12, 15 Noiembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricând puteţi să vă schimbaţi numele, pe cale administrativă.
acest răspuns util
Exista anumite probleme.
Autoritățile nu par sa fie de acord cu schimbarea numelui în acest caz.

Mie imi pare aiurea o astfel de problemă dar ea există...

Doar prin instanta se va putea în caz de respingere a cererii dar nu ușor...

Scris din București 2022
acest răspuns util
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Autoritățile nu par sa fie de acord cu schimbarea numelui în acest caz.
Mie imi pare aiurea o astfel de problemă dar ea există...

Unde ați văzut respingere în asemenea caz? Dar concret, vă rog, pentru că e motiv temeinic, prevăzut în OUG 41/2003:

Articolul 4
(1) Cetățenii români pot obține, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie și a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condițiile prezentei ordonanțe.
- când persoana în cauză solicita să poarte un nume de familie comun cu al celorlalți membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopției, a menținerii numelui la căsătorie, a stabilirii filiației ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă
Exista prin lege.
Trebuia sa deschid un proces în urma cu un an și ceva dar era prea riscant în opinia clientului după ce i-am explicat.Nu mai stau sa ma uit în lege acum dar oricine o poate citi.

Era pe aceeași idee, părintele tata sa aibă numele copilului.
Se cere acordul celuilalt părinte fostul sot ca sa fie ușor.

Sa meargă și sa întrebe.

Menținerea numelui din căsătorie înseamnă la divorț și nu ulterior.

Sa analizeze și celelalte ipoteze legale.
Se poate încadra pe altceva și prin instanta.
După procedura administrativă fără acordul fostului sot.
Legea nu este adaptata pe contextul legislativ actual, fiind și aceasta o posibila problemă.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
La instanță va fi citat și celalalt părinte ca sa își expună punctul de vedere.
Daca exista motive temeinice dovedite cererea se va putea admite.
De aceea, spuneam ca nu este asa de ușor...
Știu ca părea simplu...

Scris din București 2022
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Incuviintare schimbare nume copil minor dupa noul tata floare de gheata floare de gheata Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un temei legal tinand cont ca sa schimbat noul cod civil M-am recasatorit si am un copil de 5 ani din prima ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor agnesas agnesas Buna ziua! Eu si sotul meu vrem sa schimbam numele copilului. In certificatul de nastere copilul are numele meu (al mamei) dinainte de casatorie si sotul este ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui unui minor dupa recasatorie. Dan1312 Dan1312 Buna ziua !! Va rog sa-mi explicati in ce conditii se poate schimba numele de familie al unui minor din prima casatorie , minor aflat la mama in urma ... (vezi toată discuția)