Dupa 4 ani de activitate ca Manager al unei companii, vineri 11.11.2022, la sfarsitul programului de lucru, am fost instiintat printr-o scrisoare ca postul va fi desfiintat datorita unor restructurari in cadrul firmei si am de ales intre doua variante
1. Incheierea contractului cu acordul partilor, fara preaviz, cu plata drepturilor salariale, a zilelor de concediu neconsumat, tichetelor de masa si o suma de bani compensatorie.
2. Incetarea contractului pe baza desfiintarii postului si 20 de zile de preaviz, fara a fi nevoie de a ma prezenta la biroul unde ne desfasuram activitatea.
Am ales prima prima varianta, fiind cea mai buna din punct de vedere financiar
Salariul corespunzator celor 9 zile lucrate in luna noimbrie, bonurile de masa si suma compensatorie au fost achitate.
Insa am o problema cu zilele de concediu neutilizate in acest an, pe care compania nu le recunoaste.
Prin CM angajatul are dreptul la 20 de zile de concediu anual,
In anul 2022 am avut la dispozitie inca 4 zile ramase restante din anul 2021. Concediu consumat in acest an a fost de 16 zile.
In concluzie au ramas 8 zile de concediu neutilizat.
Din aceste zile, se mai scad 3 zile aferente lunii decembrie si jumatate din luna noiembrie, deoarece contractul de munca a incetat la data de 14.11.2022.
Total de plata a zilelor de concediu 5 zile.
Compania recunoaste si a platit doar 2 zile de concediu neutilizat
Intrebarea mea este: Cum as putea recupera suma aferenta celor 3 zile de concediu legal neachitat?
Mentionez ca suma respectiva este semnificativa, aprox. 1100 ron net
Neplata poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Demisie
mctzoana
As dori sa stiu daca mi depun demisia luna aceasta, am dreptul sa iau bonurile de masa aferente lunii iunie si ce zile mai lucrez din iulie. Daca da, si ... (vezi toată discuția)