avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ! DACĂ AM 17 ani și 10 luni Tatăl meu a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ! DACĂ AM 17 ani și 10 luni Tatăl meu a decedat Și ...

Buna ziua ! DACĂ AM 17 ani și 10luni
Tatăl meu a decedat
Și doresc sa ma căsătoresc iubitul meu invàrsta de 21de ani ,mama este de acord ! Se poate face cununia civilă ?
Va mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: GDMBV , utilizator 10:16, 21 Noiembrie 2022
Art. 272 C civ Vârsta matrimonială

(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.

(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.

(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.

(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.

Dupa cum se poate constata din textul de lege incident in speta ta, te poti casatori civil doar cu incuviintarea mamei tale.

Mai asteapta 2 luni si nu va mai fi nevoie de nicio incuviintare

Mulțumesc enorm de mult !
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua - condiții căsătorie minoră Alexandru anitoiu Alexandru anitoiu Am și eu o întrebare, O fata de 17 ani ce are copil se poate cununa? E o întrebare scurta.. Va mulțumesc. (vezi toată discuția)
Eu am 17 ani și iubita mea are 16, ne putem cununa civil? Daniel lungu Daniel lungu Eu am 17 ani și iubita mea are 16 ne putem cununa civil chear daca amândoi sunt minori (vezi toată discuția)
Casatorie cu o minora OVYBUB OVYBUB Buna ziua De cateva luni stau cu o minora care a inplinit varsta de 16 ani in aprilie eu em 22 ani. Si vreau sa ma casatoresc cu ea se poate cu acordul ... (vezi toată discuția)