O angajata primeste in perioada de concediu pt.crestere a copilului un ajutor care este cuprins in Contractul colectiv de munca aplicabil in compania in care a lucrat pina la suspendarea CIM ( de exemplu: ajutor de Paste sau Craciun) Conform Codului Muncii compania are dreptul sa plateasca acest ajutor?
Fără a analiza prevederile exacte din contractul colectiv de muncă (poate se prevede că salariații activi ai societății beneficiază de....sau știu și eu ce formulare din care să rezulte că beneficiul nu se acordă și salariațiilor care au contractul de muncă suspendat) nu poate să vă răspunde nimeni la întrebare.
De regulă suspendarea raporturilor de muncă suspendă și beneficiile/drepturile salariale sau asimilate drepturilor salariale (a se vedea art. 49 alin: (2) si (3) din Codul Muncii), sens în care depinde și despre ce beneficiu/ajutor este vorba.
Dacă vorbim despre o companie privată, nu una de stat, chiar dacă nu datorați respectivul ajutor și îl Oferiți nu e o dramă, atâta timp cât conducerea companiei este de acord, deși și aici sunt nenumărate discuții..., cine dă socoteală cui, care sunt organele de conducere, cine sunt acționaroo, plus discuții legate de faptul că respectivul ajutor nu reprezintă o cheltuială nedeductibilă și multe altele. Dacă e vorba de o companie de stat/instituție publică discuția se complică și se impune maximă atenție pentru că pot aparea mai multe probleme.
Îmi pare rău că nu vă pot ajuta, dar fără a știi mai multe detalii, nu pot nici măcar să vă sugerez o direcție.