avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Este PSI (SU) necesar pentru contractul de mandat SRL?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Este PSI (SU) necesar pentru contractul de mandat SRL?

Buna ziua. Va deranjez cu o nedumerire. Am inteles ca tot ar fi necesar ca administratorul unei micro-intreprinderi (numit prin Contractul de mandat) sa faca instructajul PSI (SU) daca isi desfasoara activitatea la punctul de lucru sau la sediul social (conform Legii 319/2006). Chiar ar fi nevoie de serviciile PSI pentru asa ceva sau am inteles gresit?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:04, 18 Noiembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Angajatorul/ administratorul poate efectua inclusiv instruirea de profil a lucratorilor.
In acelasi timp, daca doreste/ isi permite, poate apela la servicii externe conform prevederilor:
-art. 8 (4) Dacă în întreprindere şi/sau unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.
(5) În cazul în care angajatorul apelează la serviciile externe prevăzute la alin. (4), acestea trebuie să fie informate de către angajator asupra factorilor cunoscuţi că au efecte sau sunt susceptibili de a avea efecte asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor şi trebuie să aibă acces la informaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2).
Multumesc frumos de raspuns, Dl. Popa Gheorghe.

Nu prea imi este clara aceasta mentiune:
"angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu."

In cazul meu eu as fi unicul asociat si administrator (prin contractul de mandat), respectiv nu am angajati propriu-zis in micro-intreprindere, iar activitatea consista in lucru de acasa pe calculator. Nu am vreun fel de expertiza, acreditare sau capacitate cu privire la instructajul SSM si/sau PSI (SU).

In acest caz nu am alta alternativa decat sa apelez la servicii externe pentru SSM? De asemenea, in paragrafele mentionate nu e specificat nimic de PSI (SU). Nu ar fi si acestea necesare pe langa SSM?
Dupa cum prezentati situatia dvs., nu aveti nevoie sa apelati la servicii externe. Nu aveti angajati, iar dvs. va puteti autoinstrui. Gasiti legislatia pe internet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire ssm si psi AdrianaMorosan AdrianaMorosan Asociație de propritari cu 3 agajati, administrator si 2 pers curatenie trebuie facut instructaj SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Protectia muncii - ssm este necesara la firme mici? DEVEXPERTS DEVEXPERTS Protectia muncii - SSM Buna ziua, Am un SRL nou infiintat COD CAEN 6201, cu un angajat - pe mine - pe functia de programator. As dori sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Vreau sa deschid un srl cu asociat unic si cu un angajat violetaflorentina violetaflorentina Dupa inmatriculare si dupa autorizarea de functionare, pot eu ca administrator sa ma ocup de ssm avand curs de 80 de ore si de resurse umane (curs de 80 ... (vezi toată discuția)