as dori sa stiu care este termenul legal pentru incheierea contractului cu Casa de Pensii si cu cea de Asigurari de Sanatate? La jumatatea lunii decembrie am devenit PFA si am inteles ca aceste contracte trebuie incheiate obligatoriu daca nu se detine calitatea de salariat cu norma intreaga la alti angajatori. De asemenea, daca cineva stie care sunt documentele necesare pentru a incheia aceste contracte.
Multumesc.
Eu vă pot spune care este procedura legală pentru asigurarea dvs. în cadrul sistemului public de PENSII:
- având exclusiv autorizaţie de persoană fizică , în termen de 30 de zile de la obţinerea acesteia sunteţi obligat de Legea 19/2000 (legea pensiilor din sistemul public) să încheiaţi o DECLARAŢIE DE ASIGURARE SOCIALÃ cu casa teritorială de pensii din judeţul unde aveţi domiciliul. Există un formular tipizat pe care de obicei vi-l pot da cei de la CJP, la care veţi anexa:
- o copie buletin (carte de identitate)
- cartea dvs. de muncă (originalul, care va rămâne în evidenţa CJP pentru completare pe toată perioada de asigurare)
- copia autorizaţiei de persoană fizică.
Cel mai bine găsiţi toate elementele necesare pe site-ul cnpas.org sau pe site-ul casei de pensii de care aparţineţi.
in termen de 30 de zile de la data inregistrarii. La pensii se va face un contract pe baza sumei declarate, iar la sanatate pe baza declaratiei de la fisc.
va pot oferi consultanta in domeniu, contabilitate...
cele bune,
Pfa contributie somaj
radlid
Sunt PFA, cu plata contributiilor ( impozit, CAS, CASS) la zi, inclusiv pentru luna septambrie, conform Deciziei de impunere 260, pentru anul 2013. Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Cas persoana fizica
Alirazvan
Buna ziua, Pot sa imi fac asigurare de sanatate la stat in cazul in care nu sunt contribuabil ( sunt administratorul unei firme si castig bani din freelancing ... (vezi toată discuția)