avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui

Tatal copilului (activ in campul muncii) poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea acestuia?
(avand in vedere ca mama copilului este studenta+doctorand, cu frecventa, fara a avea cartea de munca la un angajator).
Care ar fi demersurile premergatoare, pentru ca tatal sa obtina indemnizatia de crestere a copilului? Care este legea?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile acordate.
Cel mai recent răspuns: OP2010 , utilizator 13:53, 19 Aprilie 2010
OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Dupa cum vedeti, nu este specificat ca doar mama va putea beneficia de indemniz atie, asa ca si dvs. ca tata puteti beneficia.
Buna ziua,
poate tatal sa beneficieze ( daca are cele 12 luni lucrate anterior datei nasterii copilului). Trebuie sa anunte angajatorul despre decizia lui, si sa mearga la primarie sa i spuna exact de ce acte are nevoie ( certificat nastere copil, declaratii mama, adeverinta angajator...)
sayonaralm a scris:

Tatal copilului (activ in campul muncii) poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea acestuia?
(avand in vedere ca mama copilului este studenta+doctorand, cu frecventa, fara a avea cartea de munca la un angajator).
Care ar fi demersurile premergatoare, pentru ca tatal sa obtina indemnizatia de crestere a copilului? Care este legea?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile acordate.

Buna ziua,

referitor la problema de mai sus. Tatal va putea sa munceasca in continuare daca el va fi cel care beneficiaza de indemnizatie? sau i se va suspenda contractul de munca pe durata indemnizatiei?

Multumesc,
Oana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil imolla imolla Poate tatal copilului sa ramana in concediu de paternitate (pt ca mama nu este angajata ,nu poate beneficia de indemnizatie ) pt a putea beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil-tata... buburuza buburuza Buna ziua, as dori sa stiu daca tatal copilului, poate solicita concediu ingrijire copil, in cazul in care este asociat in 2 SRL si in acelasi timp este si ... (vezi toată discuția)