Am primit o citatie in care imi este adus la cunostinta faptul ca tatal meu este chemat in instanta, insa el a decedat in decursul acestui an. Ce pot face in acest caz? Pe citatie am regasit o adresa de email. Daca as dori sa trimit mai, ce ar trebui sa scriu?
Trebuie sa spuneti instantei ca tatal a decedat. Depuneti certificatul de deces pentru a proba acest fapt si in functie de obiectul procesului, fie dosarul se inchide, fie ramaneti in proces in calitate de mostenitor al celui chemat in judecata.
Daca este vorba de un litigiu de drept civil se va dispune introducerea in cauza a mostenitorilor. Formulati o adresa catre instanta de judecata prin care sa precizati ca tatal este decedat.
romascanu
Moderator 12din 12 utilizatori consideră acest răspuns util
O să încep (nu degeaba) cu o poveste:
Pe la începutul profesiei, agasată de notificările unui creditor, am formulat un răspuns scris, care începea cam așa:
Suspinatul ... cu domiciliul sigur la figura nr... din cimitirul Sfânta Vineri, vă anunț, cu regret, că am decedat.
Nu. Ferească! Nu încercați așa ceva. Nu în instanță. Eu scriam unui creditor, după ce vorbisem cu mai mulți avocați ai săi. Până într-o zi, când mi-am zis: ori în „casa” ăstuia nu știe stânga ce face dreapta, ori m-au luat pe mine de „blondă”, caz în care merită să ne distrăm. Aveam însă și argumente („beton”) datorită cărora s-a dovedit, în final, că nu aveau să-i ia moștenitoarei nici caii de la bicicletă.
Nu vă bazați doar pe aspecte formale, însă:
În speță, eu m-aș uita abia în pasul nr. 2 la obiectul cererii sau materia juridică. (după cum au arătat antevorbitorii).
În primul pas aș cerceta momentul în care a fost introdusă acțiunea, raportat la data decesului.
Dacă cererea de chemare în judecată a fost formulată împotriva unei persoane care era decedată la momentul introducerii acțiunii, atunci soluția corectă este: Admite excepția lipsei capacității procesuale de folosință a pârâtului yy (invocată de instanță din oficiu)
Respinge acțiunea formulată de reclamantul xx, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de capacitate procesuală de folosință.
Instanța poate invoca din oficiu această excepție. Dar trebuie să știe cumva... (preferabil să fiți pe acolo cu certificatul de deces al tatălui. Sau aveți deja cuvinte „magice” de folosit în scris, deși puteți să-i spuneți și pe românește că era deja mort).
Dacă una din părți decedează pe parcursul procesului, abia atunci putem să discutăm despre introducerea în cauză a moștenitorilor. (după o eventuală suspendare în acest scop).
Altfel, mai în glumă și nu prea, este „lipsă de procedură cu împricinatul, care trebuia citat la cimitir”. (dacă acțiunea a fost formulată împotriva unei persoane decedate). Și, garantat, n-are nici termen în cunoștință. (că l-a împiedicat ceva pământ deasupra).
Discutați și cu un avocat. Pentru că, chiar și în cazul respingerii cererii ca urmare a admiterii excepției despre care am vorbit mai sus, s-ar putea să câștigați doar ceva timp (prețios și acela) fiindcă, în anumite cazuri, reclamantul o poate lua de la capăt împotriva moștenitorilor. (în funcție de obiectul cererii).
Uzucapiune
jurista
Dragi colegi,
Am un dosar care are ca obiect uzucapiunea, iar cea impotriva careia clientul meu a introdus actiunea a decedat anterior introducerii ... (vezi toată discuția)