avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... plata nedatorata?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

plata nedatorata?

Buna ziua,

Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: o societate de leasing a incheiat contract de vanzare-cumparare cu un furnizor, pentru achizitionarea unui bun, pe care sa il dea in folosinta in sistem leasing. Pretul bunului a fost achitat de societatea de leasing, insa furnizorul nu si-a indeplinit obligatia de livrare a bunului. In atare conditii, societatea de leasing formuleaza o actiune impotriva furnizorului si sustine ca, intrucat paratul-furnizor nu a livrat bunul, desi i se platise integral, practic, s-a facut o plata nedatorata de catre reclamanta, iar paratul-furnizor s-a imbogatit fara justa cauza.
Credeti ca poate fi admisa o astfel de actiune?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 17:02, 21 Ianuarie 2010
Plata lucrului nedatorat si imbogatirea fara just-temei (justa cauza) reprezinta fapte juridice, adica acea manifestare de vointa facuta fara intentia de a naste, modifica ori stinge un raport juridic civil concret, dar care raport se naste totusi in baza legii.
In situatia dvs. concreta, temeiul cererii de restituire a pretului il reprezinta un act juridic contractual, adica o manifestare de vointa facuta cu intentia de a da nastere raportului juridic dintre parti. Asadar, este vorba de o raspundere contractuala, intemeiata pe obligatiile contractuale ale partilor din contractul de vanzare - cumparare (art.1295 si urm. C.civ.), obligatii care constau in principal in remiterea bunului de catre vanzator si plata pretului de catre cumparator. Fiind un contract sinalagmatic, bilateral si oneros, obligatiei unei parti ii corespunde obligatia corelativa a celeilalte parti, iar obligatiile sunt interdependente intre ele. De aceea, in cazul cand nu se livreaza bunul cumparat, cumparatorul are tot dreptul sa ceara restituirea pretului sau remiterea lucrului (art. 1320 C.civ.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire avans Laurentiu Dacian Laurentiu Dacian Buna ziua. As vrea si eu sa intreb daca are cineva vreo parere in legatura cu urmatoarea situatie: Urmare lansarii unei comenzi pentru livrarea unui echipament ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cea mai buna cale de atac in instanta in cadrul stabilirii masei succesorale? chckcarmen chckcarmen Mii de scuze pt. lungimea textului, am sperat sa va evit cautarea unor articole. Suntem 2 frati, amandoi stabiliti in strainatate de peste 15 ani. Tata a ... (vezi toată discuția)
Credit- fidejusor ContSters22096 ContSters22096 sotii a si b au contractat un credit de la o banca. pentru incheierea contractului a fost necesara si aducerea unui fidejusor (c). in acelasi timp, ... (vezi toată discuția)