M-am casatorit in urma cu 10 ani intr-o tara din afara UE, la un an am divortat in aceeasi tara. Nu am inregistrat casatoria in Romania. Intrebarea este, pot inregistra atat casatoria cat si divortul in registrul de stare civila SAU trebuie sa trec prin procedura de recunoastere a sentintei de divort de catre un tribunal romanesc (exequator)? Multumesc.
Trebuie inregistrata casatoria la starea civila, trebuie recunoscuta sentinta in procedura de exequator si apoi inregistrat divortul in baza sentintei recunoscute la starea civila. Nu merg inregistrate direct caci sunteti in tara non UE.
Multumesc. Mai am cateva nelamuriri, daca e posibil sa ma ajutati.
Am studiat putin legea si am gasit ceva care mi s-a parut relevant pentru cazul meu:
"Daca printr-o hotarare judecatoreasca s-a stabilit o anumita stare civila a unei persoane, iar printr-o hotarare judecatoreasca ulterioara este admisa o actiune prin care s-a contestat starea civila astfel stabilita, prima hotarare isi pierde efectele la data ramanerii definitive a celei de a doua hotarari." (Art. 99, alin 4, Noul Cod Civil)
1. Se poate aplica si in acest caz?
2. In legatura cu exequator, care este durata procedurii, in general? Exista posibilitatea de a accelera procesul, poate prin ambasada tarii in care s-a pronuntat divortul? (am domiciul in Romania acum)
3. Nu am avut documentele pana acum, le voi primi in cateva zile de la fostul sot. Se pot aplica in acest caz dispozitiile Legii 119/1996, Art. 44, alin. 3, "Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară SAU de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativteritoriale în a cărei rază domiciliază."? Adica, faptul ca primesc documentele abia acum poate face o diferenta?
Multumesc in avans, stiu ca sunt multe intrebari dar altele nu mai am. :)