avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea 351/13.12.2022 Am rugămintea de a mi se explica ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea 351/13.12.2022 Am rugămintea de a mi se explica ce am ...

Legea 351/13.12.2022
Am rugămintea de a mi se explica ce am de făcut în cazul când am fost beneficiar de grupa a II în construcţii de maşini, dacă pot solicita casei de pensii încadrarea în grupa I de muncă conform acestei legi.
Cel mai recent răspuns: omatcons , utilizator 21:50, 31 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 351/2022
Articolul II
(1) De prevederile art. 30 alin. (4^5) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.
acest răspuns util
Trimiteti o notificare scrisa (puteti trimite cererea prin posta cu confirmare de primire) la CJP prin care cereti recalcularea pensiei conform prevederilor Legii nr. 351/ 2022 art.II al.(1)
Eu am ieşit la pensie pe legea 263/2010 , nu pe legea 19.
Se aplică această lege 351/2022 la cei care s-au pensionat pe legea 263 sau numai celor care sau pensionat pe legea 19 ?

POPA GHEORGHE a scris:

Trimiteti o notificare scrisa (puteti trimite cererea prin posta cu confirmare de primire) la CJP prin care cereti recalcularea pensiei conform prevederilor Legii nr. 351/ 2022 art.II al.(1)

Eu am ieşit la pensie pe legea 263, nu pe legea 19.
Se aplică această lege 351/2022la cei care s-au pensionat pe legea 263 sau numai celor care s-au pensionat pe legea 19 ?
Sau ambele legi se iau în considerare ?
Mulţumesc mult de răspuns.

Carp Mircea a scris:

Legea 351/2022
Articolul II
(1) De prevederile art. 30 alin. (4^5) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.

Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2022
omatcons, utilizator
acest răspuns util
.............perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
Legea este foarte clara.

Alte discuții în legătură

Legea 351. am lucrat inainte de 2001 ca inginer electromecanic la mina altan ... Totoro Totoro Am lucrat inainte de 2001 ca inginer electromecanic la mina Altan Tepe, Compania nationala a cuprului, aurului si fierului MININVEST SA Deva, incadrata grupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am lucrat ca subinginer in sector cald forja unde ... mitus.stere mitus.stere Buna ziua ! Am lucrat ca subinginer in sector cald Forja unde conf art 50 /1990 am primit grupa de munca a 2-a . In sector numai muncitori forjori au primit ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pt.medicii radiologi anyf anyf Aș dori să știu dacă medicii radiologi,pensionați pentru limită de vârstă,beneficiază de recalcularea pensiei,potrivit Legii recente-iulie 2016. (vezi toată discuția)