Legea nr.155/ 2016 mentioneaza, citez:
"Art. II.
(1) De prevederile art. 56 şi 57 din Legea nr. 263/2010 beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată."
De mare importanta este prevederea de la art.II al.(1). Pentru a putea beneficia de aceasta prevedere legala, pensionarii care au lucrat in minerit (in subteran) si in zonele I si II de radiatii (pot fi si medici radiologi care au lucrat in aceste zone), care deja au iesit la pensie, dar numai in perioada 01.01.2011 – data intrarii in vigoare a legii, respectiv 23.07. 2016, trebuie sa depuna la CJP o cerere de recalculare a pensiei. Cererea poate fi depusa la secretariatul CJP cu nr. de inregistrare/ data sau prin posta cu confirmare de primire. Recalcularea nu se face automat de catre CJP asa cum ar fi normal, intr-o tara normala.
Când am spus MEDICII RADIOLOGI ,m-am referit la faptul că AU LUCRAT ÎN CONDIȚII SPECIALE,FIIND EXPUȘI RADIAȚIILOR, N U LA RECALCULAREA CARE,SE ȘTIE,NU SE APLICĂ RETROACTIV!Repet:E VORBA DE MUNCĂ ÎN CONDIȚII SPECIALE(RADIAȚII)
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea 155/2016
2.La articolul 57, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 15 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv de 17 ani, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii."
Art. II.
(1) De prevederile art. 56 şi 57 din Legea nr. 263/2010 beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.
Pensie
naghel
Buna ziua Nascut in 1957
am 36 ani cotizati ,din care 18 anii si 6 lunii in grupa speciala de munca , categorie nucleara 3 si 4 de risc radiologic
3 anii ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensii
precaut
Buna seara.Am si eu o nelamurire cu privire la legea 155/2016 cu privire la recalcularea pensii celor ce au lucrat in gr 1 de munca.Legea prevede ca ... (vezi toată discuția)