avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Firma patitoare de tva pana in aug 2020
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Firma patitoare de tva pana in aug 2020

firma patitoare de tva pana in aug 2020

poate depune corectie la dec tva aferent aug 2020
Ultima modificare: Duminică, 1 Ianuarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: bulzanv , utilizator 16:48, 3 Ianuarie 2023
Da poate depune decont de corectie la ANAF (nu pe formular 300 )

1. Deconturile de taxă pe valoarea adăugată depuse de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri taxă pe valoarea adăugată pot fi corectate din punct de vedere al erorilor materiale de către organul fiscal competent, la iniţiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.

2. Prin procedura de corectare de către organul fiscal competent a deconturilor de taxă pe valoarea adăugată depuse pot fi corectate erori materiale de tipul:

- erori de transcriere, cum sunt:

- preluarea eronată a sumelor din jurnale;

- inversarea unor cifre din sumele trecute în decont;

- preluarea eronată a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronată a soldului de plată din decontul perioadei fiscale anterioare);

- înregistrarea în decont a diferenţelor de taxă pe valoarea adăugată de plată, constatate de organele de control, contrar reglementărilor legale în materie;

- erori provenind din înscrierea în decontul de taxă pe valoarea adăugată a sumelor solicitate la rambursare în perioada anterioară.

3.1. Corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată se poate face în cadrul termenului de prescripţie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost depus decontul supus corectării.

3.2. Depunerea solicitării de corectare a erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată după expirarea termenului de prescripţie constituie o recunoaştere voluntară a taxei pe valoarea adăugată de plată şi a diferenţelor de taxă pe valoarea adăugată de plată astfel stabilite, acestea fiind considerate legal datorate.

4. Corectarea decontului de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prezentelor instrucţiuni, nu este posibilă pentru perioade fiscale care au fost supuse inspecţiei fiscale sau pentru care este în curs de derulare o inspecţie fiscală.

5. Corectarea erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată se realizează de compartimentul de analiză a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, denumit în continuare compartiment de specialitate.

7. În cazul corectării erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată, la solicitarea persoanei impozabile, se procedează astfel:

a) persoana impozabilă depune solicitarea de corectare a erorilor materiale la registratura organului fiscal competent sau la poştă, prin scrisoare recomandată;

b) compartimentul de specialitate va comunica în scris persoanei impozabile data, ora şi locul la care trebuie să se prezinte, precum şi documentele necesare justificării erorilor.

8.1. În vederea corectării erorilor materiale din decontul de taxă pe valoarea adăugată, compartimentul de specialitate, pe baza constatărilor proprii sau în baza documentelor prezentate de persoana impozabilă, întocmeşte un referat în care înscrie constatările referitoare la erorile pentru care s-a solicitat corectarea decontului de taxă pe valoarea adăugată, precum şi modul în care se vor corecta aceste erori.

8.2. În baza referatului, organul fiscal întocmeşte decizia de corectare.

Decizia de corectare este structurată conform modelului decontului de taxă pe valoarea adăugată în vigoare la data la care se referă decontul întocmit eronat, se completează numai la rândurile care au suferit modificări cu diferenţele în plus sau în minus faţă de suma declarată iniţial.

Decizia de corectare se semnează de şeful compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal.

Decizia de corectare se întocmeşte în două exemplare, din care un exemplar se comunică plătitorului, iar cel de-al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal al acestuia.

8.3. Modificările din decizia de corectare se operează de organul fiscal în Registrul jurnal obligaţii declarate la bugetul general consolidat, iar ulterior se operează în evidenţa analitică pe plătitori.

9.1. În situaţia în care, în urma corectării erorilor, rezultă o sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată, persoana impozabilă o va prelua în decontul perioadei fiscale următoare, la secţiunea "Regularizări", rândul "Soldul sumei negative a taxei pe valoarea adăugată reportată din perioada precedentă, pentru care nu s-a solicitat rambursare".

9.2. În situaţia în care, în urma corectării erorilor, rezultă o sumă pozitivă de taxă pe valoarea adăugată, persoana impozabilă o va prelua în decontul perioadei fiscale următoare, la secţiunea "Regularizări", rândul "Soldul TVA de plată din decontul perioadei fiscale precedente neachitată până la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plată a diferenţei pozitive de taxă pe valoarea adăugată se stabileşte, potrivit reglementărilor legale, în funcţie de data comunicării deciziei de corectare sau a înştiinţării, după caz.
fierma platitoare de tva patronul asociat cu sotia care este coordonator de transporturi ,cod caen transport de marfuri cu masini de mare tonaj.
aprovizioneaza combustibil de la doua mari companii cu una are contract facturare la sf de luna plata prin banca , cu cealalta nu are contract
cu firma care nu are contract sotia coordonator transport si sotu patron aduce facturi cu tva mai mari de 100 euro la delegat este trecuta sotia cu date de buletin dar nu semneaza si trecut mijloc de transport si anexat la facturi bon fiscal care arata ca sa facut plata chesh si mai jos sub linie ca daca ati fi folosit cardul ati fi primit puncte tva
patronul si asociata sotia a zis ca asa face compania asta (mol romania) factura la fiecare bon fiscal .Tot sotia intocmeste foaie de parcurs pt cursa care o executa soferul,si tot sotia calculeaza comsum conbustibil si diurna sofer cursa facinduse in UE
S-au despartit au divortat acum se pirasc unul pe altul , a venit fiscul si s=a legat de facturile cu bon fiscal de la mol romania zicind ca nu trebuia tva deductibil ca nu este trecut pe bon ,dar odata ce exista factura cu TVA eu zic ca trebuia inregistrata factura si bonul ca si plata chach
Odata ce era trecut nr mij transport si delegat sotia ,Sotii au zis ca combustibilul sa folosit in activitatea firmei la transport
mol romania nu a declarat in d 394 facturile noi odata ce am avut facturi eliberate de ei am declarat in d 394 si de aici toata incurcatura.
Fiscul pe cine o sa dea vina pe contabil ca a inreg factura cu tva si bonul ca mijloc de plata sau pe asociatii soti care la momentul cind sa facut achizitia au sustinul ca trebuie inreg tot tva ca combustibilul sa folosit la transport
Sotia a verificat consumul de combustibil si a intocmit foi de parcurs consumul de combustibil cred ca a fost mult peste
Va rog sa ma lamuriti si multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 300 cristian_conea cristian_conea in cursul anului 2011 am facut gresit deducere de TVA (am dedus TVA de pe facturile de energie electrica, facturi ce sunt pe numele meu, nu pe ... (vezi toată discuția)
Hg 1579 /2007 Broker_star Broker_star Buna Ziua! Incepand cu 08.2007 in baza unui contract de broker am intermediat credite bancare cu mai cateva banci. Contractele initiate la acea vreme de banci ... (vezi toată discuția)
Gresit declaratia tva:(( ioana2685 ioana2685 s-a intamplat din graba ...am uitat sa trec achizitiile scutite de taxe in decontul de tva ....#-o:-/ ce mai pot face acum ????? multumesc (vezi toată discuția)