avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Când devine pfa- ul plătitor de tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Când devine pfa- ul plătitor de tva?

Buna seara!
Am o intrebare care poate sa va para simpla, dar mie imi da mari batai de cap pentru ca nu gasesc nicaieri explicat in termeni pe care sa ii inteleg informatia asta. Stiu ca un PFA devine platitor de tva dupa ce depaseste plafonul de 60k euro. Daca un PFA incaseaza lunar sa zicem 6k euro (adica 72k euro anual) ar atinge incasari de 60k euro in 10 luni. Intrebarea mea este: tva ul de 19% se plateste pe toata suma de 72k acumulata pe tot parcursul anului sau doar din momentul in care a depasit plafonul (adica pe cei 12k euro)?
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 20:32, 3 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plafonul anual nu este 60000 euro ci 300.000 lei .

Dupa depasirea plafonului de 300.000 in pana in 10 a lunii urmatoare trebuie sa solicitati inregistrarea in scop de TVA la ANAF si incepand cu 01 a lunii urmatoare solicitarii veti fi platitor de TVA si pt ce veti factura veti avea obligatia colectarii si platii a TVA . ( doar pt operatiuni taxabile nu si cele scutite sau neimpozabile in ROmania).

Cu alte cuvinte de ex daca depasiti 300.000 lei in luna MAI 2023 , pana in 10 IUNIE solicitati inregistrarea in scop de TVA la ANAF prin Formularul 700 si incepand cu 01 IULIE veti fi platitor de TVA si de acolo pt ce facturati aveti obligatia colectarii si platii TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum voi factura dupa ce devin platitor de tva? predescu77 predescu77 Buna dimineata! Am un PFA neplatitor de TVA care presteaza servicii IT exclusiv pt. o companie din Anglia, pentru punctul fix din Insulele Caiman . In luna ... (vezi toată discuția)
Contract cu o companie din norvegia MarBRRO MarBRRO Buna ziua, Urmeaza sa intocmesc un contract cu o companie din Norvegia, pentru prestari servicii de management/inspectie, si vreau sa stiu daca facturile ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit tva mik_zoltan mik_zoltan Sunt PFA cu norma de venit. Venitul meu vine in proportie de 100% din strainatate prin transfer bancar. (tara UE) Am inteles ca daca depasesc cota de norma ... (vezi toată discuția)