avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... modificare rol fiscal - contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

modificare rol fiscal - contract de comodat

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie in ceea ce priveste plata imopzitului pe cladire in cazul unui contract de comodat
Mai exact cui revine si cum se calculeaza?
Se calculeaza comodantului prin metoda de calcul uzual (in functie de nr. de proprietati ...) sau se va calcula comodatarului?
Va fi calculat un impozit exact ca cel dinaintea incheierii contractului sau va fi calculat distinct in functie de proprietatile detinute de comodatar?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 12:42, 22 Ianuarie 2010
Buna ziua,
Impozitul pe cladiri este datorat si platit de catre proprietarul legal al imobilului.
Cuantumul impozitului se calculeaza de DITL cf. prevederilor legale in vigoare (Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala precum si Hotararile Consiliului Local teritorial), fara vre-o legatura cu modul de folosire a imobilului (inchiriere, comodat, etc.)
Cu stima
Buna ziua !
Comodatul este un contract prin care se " transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului" . Prin efectul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar. Rezulta ca plata impozitului pe cladire apartine comodantului proprietar..
Comodatarul suporta numai cheltuielile de folosinta (intretinere) a bunului.
Cu stima !
Multumesc mult pentru confirmare,
O zi frumoasa tuturor !
zahariamarius a scris:

Comodatul este un contract prin care se " transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului" . Prin efectul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar.

Se transmite si dreptul de uzufruct

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat punct de lucru janettepascu janettepascu As dori sa stiu daca se poate infiinta un puct de lucru pe baza unui contract de comodat si mai ales daca acest contract trebuie autentificat la notar sau nu? (vezi toată discuția)
Impozit pt o cladire construita de proprietarul terenului unde eu am ctr de comodat?? adela05 adela05 #-oO societate comerciala are incheiat un ctr de comodat cu o alta societate comerciala pt un teren. pe terenul respectiv s-a construit o cladire de catre ... (vezi toată discuția)
Viza flotant in cazul unui contract de comodat rolex rolex In cazul in care un parinte a luat de la un fiu pentru 10 ani 2 camere dintr/un imobil mai mare si o anexa, atat parintii cat si copii avand domiciliul cat si ... (vezi toată discuția)