avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rezultat etilotest eronat și recuperare litigii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rezultat etilotest eronat și recuperare litigii

Buna ziua,
As avea nevoie de îndrumare într-o situație ce implica Poliția Romana. In dimineața zilei de 04,01 am fost oprit pentru un control rutier de rutina in timpul căruia mi s-a cerut să suflu in etilotest, surpriza mea ca persoana care nu consuma alcool a fost că rezultatul sa fie 0.13 așa că am cerut recoltarea de probe biologice, recoltare care mi-a fost facilitată de echipajul de poliție prin transportul meu la cel mai apropiat spital. Și aici vin întrebările mele:
1. Cei de la medicina legala mi-au comunicat că eu nu o sa primesc rezultatele probelor mele biologice, ci o sa le primească poliția. Lucru care contravine art. 24 din Legea nr. 46/2003 din drepturilor pacientului, fapt ce am ținut să-l aduc și lor la cunoștință atât direct, la secretariatul institutiei cât și printr-un email in care am solicitat un răspuns și un număr de înregistrare a cererii mele.
2. Având în vedere faptul că această situație mi-a adus niște litigii materiale, precum costul probelor biologice pentru alcoolemie pe care le-am achitat din buzunarul meu și la care nu am acces în mod ilegal. As dori sa apelez la un avocat pentru recuperarea fiecărui ban pierdut din cauză că sunt pus în aceasta situația: costul testelor biologice, cheltuieli aferente depunerii contestației procesului verbal, cheltuieli cu un posibil avocat și eventual alte daune. E posibil sa recuperez toate acestea și în plus niste daune pentru timpul meu pierdut atât în acea dimineață cât și timpul ce urmează să-l pierd pentru a rezolva această situație incorecta in care am fost pus? Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: RPaulG94 , utilizator 16:28, 10 Ianuarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic da ,dar doar după comunicarea răspunsului de la IML..
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Teoretic da ,dar doar după comunicarea răspunsului de la IML..


Și totuși e legal ca IML-ul sa nu-mi furnizeze rezultatele analizelor mele de sânge? Mi se pare o încălcare flagrantă a drepturilor mele ca pacient. În special în cazul în care poliția o să primească acele analize înaintea mea. Eu sunt asistent medical și cunosc drepturile pacientului, exista o altă prevedere legală prin care eu nu am dreptul la analizele mele de sânge în acest caz particular?

Va mulțumesc.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati fost la recoltarea probelor biologice ca pacient, ci contravenient. Nu a scris inca PV, dar are timp si o dovada.
Articolul 88 din OUG 195/2002
(3) Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.
(5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
Articolul 97 din OUG 195/2002
(2) Reținerea permisului de conducere ori a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se face de către polițistul rutier, de regulă odată cu constatarea faptei, eliberându-se titularului o dovada înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.
[ link extern ]
Articolul 13 din OG 2/2001
(1) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2023
latka, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci când cineva imi puncționează o vena in scopul recoltării de sânge pentru a determina absolut orice din acel sânge, eu devin pacient, iar că pacient am dreptul la rezultatele analizelor mele, mai mult de atât, am și platit acele analize din buzunarul meu. M-am interesat și într-adevăr, in acest caz individual rezultatul merge la poliție și nu la mine, dar e o aberație legislativă a doua legi ce se bat cap in cap și din punctul meu de vedere îmi sunt încălcate drepturile mele ca pacient. PV a fost scris, contravenția a fost aplicată, am reținerea permisului cu dovada cu drept de circulație și amenda în cuantum de ~1300 lei. Pe mine mă frustrează aceasta aberație legală prin care eu nu am dreptul la analizele mele medicale, recoltate la cererea mea și plătite de către mine.

Urmează să contest PV-ul și să cer despăgubirea tuturor costurilor asociate acestui eveniment. Dar aceste lucruri o sa le fac în orașul de reședință.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plingerea contraventionala impotriva acestui PV se poate depune numai la judecatoria de care apartine sectia de politie respectiva, nu rezolvati nimic la judecatoria din orasul de resedinta.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2023
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Sunt din bucurești iar în concediu la munte, la un filtru local, ... eugenyuss1961 eugenyuss1961 Sunt din București iar în concediu la munte, la un filtru local, am fost testat cu etilotest marca ARUB 0865, rezultând 0,03 mg/l, aer expirat, apoi am ... (vezi toată discuția)
Permis retinut alcool jdefootz jdefootz Am fost testat cu aparatul etilotest care a a indicat 0.16 mg/l, deoarece băusem doar un shot de tequila, am solicitat recoltarea probelor biologice, iar ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit în trafic si testat cu aparatul etilotest Carver Carver Bună ziua. Am fost oprit în trafic si testat cu aparatul etilotest cu un rezultat de 0,04 . Am cerut recoltare de sânge pentru că sunt taximetrist și ... (vezi toată discuția)