avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rezultat etilotest eronat și recuperare litigii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rezultat etilotest eronat și recuperare litigii

Buna ziua,
As avea nevoie de îndrumare într-o situație ce implica Poliția Romana. In dimineața zilei de 04,01 am fost oprit pentru un control rutier de rutina in timpul căruia mi s-a cerut să suflu in etilotest, surpriza mea ca persoana care nu consuma alcool a fost că rezultatul sa fie 0.13 așa că am cerut recoltarea de probe biologice, recoltare care mi-a fost facilitată de echipajul de poliție prin transportul meu la cel mai apropiat spital. Și aici vin întrebările mele:
1. Cei de la medicina legala mi-au comunicat că eu nu o sa primesc rezultatele probelor mele biologice, ci o sa le primească poliția. Lucru care contravine art. 24 din Legea nr. 46/2003 din drepturilor pacientului, fapt ce am ținut să-l aduc și lor la cunoștință atât direct, la secretariatul institutiei cât și printr-un email in care am solicitat un răspuns și un număr de înregistrare a cererii mele.
2. Având în vedere faptul că această situație mi-a adus niște litigii materiale, precum costul probelor biologice pentru alcoolemie pe care le-am achitat din buzunarul meu și la care nu am acces în mod ilegal. As dori sa apelez la un avocat pentru recuperarea fiecărui ban pierdut din cauză că sunt pus în aceasta situația: costul testelor biologice, cheltuieli aferente depunerii contestației procesului verbal, cheltuieli cu un posibil avocat și eventual alte daune. E posibil sa recuperez toate acestea și în plus niste daune pentru timpul meu pierdut atât în acea dimineață cât și timpul ce urmează să-l pierd pentru a rezolva această situație incorecta in care am fost pus? Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: RPaulG94 , utilizator 16:28, 10 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
RPaulG94 a scris:



Update la postare: Am găsit un avocat, am platit onorariu care mi s-a spus că o să îl recuperez alaturi de celelalte cheltuieli aferente acestei situații. Urmează ca zilele următoare să depună contestația și în baza certificatului de grefa (?) să îmi recuperez permisul, iar prezenta mea la proces sa fie intermediată de avocat.


Din 2020 exista varianta la certificatul de grefa (document emis de către instanța de judecată ) :

Capitolul VIII Cai de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției
Articolul 118
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
(la 27-05-2020, Alineatul (3) din Articolul 118 , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 83 din 21 mai 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 448 din 27 mai 2020 )
[ link extern ]

Extrasul poate fi un "Screen Print" in care apare inregistrarea dosarului dvs. pe portalul justitiei, la judecatoria respectiva.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citez postarea unui ins: ,,Merg la IML, sa plateasca politia daca vrea rezultatele mai repede, sa astepte politia rezultatele 6 luni, eu cu permisul in buzunar. Daca am face asa toti, s-ar lecui si ar schimba si legea asta nesimtita sau aparatul ala idiot.’’
Interesant ce spuneti! Cum adica, v-au adus-dus de la laborator?! Intre cele doua probe trebuie sa treaca o ora, dar nu se spune ca in aceea ora sunteti la cheremul politistului. Daca n-are timp sa astepte trecerea orei, sa plece, consecintele cad doar in carca lui!
Chestia cu cusca e tare! V-au transportat tot timpul in cusca?
Personal nu urcam, corect ati observat ca in caz de accident mureati ca pr*stul.
Ca mai puteau muri si alti pr*sti, va incalzea cu ceva?
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2023
DlGoe, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Știu că nu eram arestat sau sub sechestru și nici obligat să rămân cu ei, însă ca un om de buna credință am vrut sa fiu cooperant și să-i ajut în speranța că o să primesc același tratament in schimb, nu a fost cazul, nu o sa se mai repete, m-am lecuit cu acest eveniment și m-am învățat minte că bunul-simt și cooperarea nu sunt apreciate sau oricum nu avem lege care să apere nevinovații și oamenii de bun-simț in asemenea cazuri. O sa fiu mai precaut de acum cu "oamenii legii" și o să îmi apar mai bine fiecare mic drept pe care îl am, pentru că se pare că drepturile îți sunt aparate doar dacă ești "cine trebuie" și eu din păcate nu sunt.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt din bucurești iar în concediu la munte, la un filtru local, ... eugenyuss1961 eugenyuss1961 Sunt din București iar în concediu la munte, la un filtru local, am fost testat cu etilotest marca ARUB 0865, rezultând 0,03 mg/l, aer expirat, apoi am ... (vezi toată discuția)
Permis retinut alcool jdefootz jdefootz Am fost testat cu aparatul etilotest care a a indicat 0.16 mg/l, deoarece băusem doar un shot de tequila, am solicitat recoltarea probelor biologice, iar ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit în trafic si testat cu aparatul etilotest Carver Carver Bună ziua. Am fost oprit în trafic si testat cu aparatul etilotest cu un rezultat de 0,04 . Am cerut recoltare de sânge pentru că sunt taximetrist și ... (vezi toată discuția)