avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ce fel de garantii?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ce fel de garantii?

Un asociat dintr-un SRL doreste sa isi vanda partile sociale si convine cu ceilalti asociati plata contravalorii acestor parti esalonat in timp.
Care sunt garantiile pe care acestea trebuie sa le primeasca din partea celorlati astfel incat sa aiba siguranta platii contravalorii partilor sociale (bilete la ordin avalizate personal etc.)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 13:46, 22 Ianuarie 2010
In primul rand un contract foarte explicit, clar si prevederi complete referitoare la efectuarea platilor (cuantum, termen, modalitate de plata etc.), clauze penale in sume fixe descurajatoare in caz de neefectuare etc. Chiar va sfatuiesc sa agajati un avocat pentru intocmirea acestui contract sau care sa va asiste la incheierea lui.
Biletele la ordin avalizate sunt o solutie a modalitatii de plata, dar de a carei executare intocmai nu va poate aduce garantii decat contractul, prin fermitatea sa.
Depinde apoi si pe cat timp esalonati aceste plati.
Asociatii pot garanta cu bunuri (mobile/imobile) personale pentru respectarea obligatiei din contract, depinde de vointa partilor, oricum...
cel mai bun caz este acela in care, in momentul perfectarii actelor administrative de retragere sa primeasca suma de bani convenita. exista posibilitatea unui gaj fara deposedare asupra unui bun/bunuri mobi/el, pina la concurenta sumei de plata. luati legatura cu un avocat care va poate ajuta concret in functie de situatia de fapt.
Va multumesc pentru indrumare.
Buna ziua,
Observ ca nici unul dintre repondentii de mai sus nu au luat in considerare si posibilitatea de a "dezmembra" obiectul vanzarii (parti sociale) conform unei negocieri cu cumparatorii, functie de diversele interese.
Pana la data achitarii integrale a c/v partilor sociale cedate, asociatii pot opta:
- fie sa le cedati numai dreptul de vot corespunzator pachetului cedat;
- fie sa le cedati numai dreptul la beneficii/pierderi corespunzator pachetului cedat.
Contractul de cesiune, bine redactat, poate contine elemente de asigurare a incasarii pretului.
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin in alb gmr gmr buna..am contractat un credit la Bancpost in anul 2008 fara garantii imobiliare pe firma mea.exista doar o garantie mobiliara de rangul 1 instituita de banca ... (vezi toată discuția)
Poate fi executat un administrator de catre banca daca nu apare in contract la rubrica "garantii"? manuello_ua manuello_ua Este vorba de o firma care a facut un credit ipotecar si a garantat unul dintre asociati , in momentul de fata acel asociat este iesit din firma , in momentul ... (vezi toată discuția)
Sume neclare ONU EMIL ONU EMIL Am cesionat partiel sociale ale uni S.R.La(fara probleme,datorii) gratuit unei persoane in 02.06.2008,aceasta a inscris soc. la ORC in 08.07.2008 .In acceasi ... (vezi toată discuția)