avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara. Sunt în situația să fac succesiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara. Sunt în situația să fac succesiunea după tata, ...

Bună seara.

Sunt în situația să fac succesiunea după tata, care a decedat in noiembrie 2021. In succesiune vor fi si mama și fratele meu.
Bunurile care vor fi supuse succesiunii sunt un apartament in Bucuresti și doua case cu terenurile aferente intr-o localitate rurala.
Daca in cazul apartamentului lucrurile sunt clare, in privinta proprietatilor din localitatea rurala avem o problema.
Proprietatile respective au fost obtinute de tata in urma unui litigiu cu mostenitorii fratilor lui. Tribunalul a respins in 2010 apelul formulat impotriva unei sentinte anterioare, pronuntata de o judecatorie.

Instanta a stabilit niște sulte. O parte din ele au rezolvate/inchise, dar doua au ramas in coada de peste, daca pot spune așa.
Tata avea obligatia sa achite o sulta de 1.500 lei catre o persoana, iar persoana respectiva avea obligatia sa achite tatalui meu suma de 4.500 lei.
Tata nu a achitat suma de 1.500 de lei catre persoana in cauza, dar nici nu a primit cei 4.500 lei de la respectiva persoana. Cand tata a cerut sa primeasca diferenta dintre cele doua sulte, respectiv suma de 3.000 lei, persoana in cauza a invocat lipsa banilor.

Anii au trecut si sultele au ramas nerezolvate.
Ne-am prezentat recent cu toate actele la notar si acesta a spus ca trebuie o declaratie de la persoana care trebuia sa primeasca sulta de 1.500 de lei, in care aceasta sa declare ca nu mai are nicio pretentie.
Notarul a mentionat ca sulta s-a prescris, dar ca este obligat sa aiba la dosarul succesiunii aceasta declaratie.
Am incercat sa obtin pe cale amiabila aceasta declaratie, dar persoana in cauza m-a refuzat, afirmand ca nu este multumita cu decizia instantei din 2010, ca instanta nu a decis corect in dosarul respectiv si ca, sfatuita de avocatul ei, va redeschide dosarul.

Daca sultele s-au prescris si noi nu mai avem nicio pretentie fata de suma de cei 3.000 lei (diferenta dintre cele doua sulte), nu inteleg de ce mai avem nevoie de respectiva declaratie de la persoana in cauza.

Notarul a mai spus ca poate face succesiunea pentru proprietatile din localitatea de la tara, dar in momentul in care vrem sa vindem proprietatile din localitatea rurala ne vom lovi de problema sultelor.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri/sugestii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:32, 12 Ianuarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Era ideal să fie rezolvată acum și problema sutelor. Dar poate fi rezolvată și ulterior. Nu cred ca are sens să stați pe loc cu dezbaterea pentru o sultă de doar 1500 lei.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2023
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbateti succesiunea pt bunurile cu actele ckare si apoi actionati in judecata ca prescriptia doar o instanta o constata.
Dupa ce rezolvati,
reveniti la notar pt suplimentare.
Poate ar fi bine sa vb si cu ruda, poate merge la un alt avocat care sa ii zica ca nu are nicio sansa sa redeschida sau sa deschida un proces cu acelasi subiect.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mda. Dar la cum se mișcă instanțele pe la noi, există riscul ca dezbaterea succesorală pentru acele terenuri să depășească 2 ani de la data decesului (unul a trecut deja) și impozitul să fie mai mare decât sulta/suma aceea de 1500 lei. (ori tanda-manda sau pe acolo).

Or, dacă s-ar ajunge la asta, atunci ar putea fi analizată și varianta ofertei de plată urmată de consemnațiune (măcar le pun cruce de acum celor 1500 lei, dar știu și pentru ce). Este mult de explicat. (nu, n-am uitat de prescripție, dar dacă fac niște calcule s-ar putea să prefer să mă prefac că n-am văzut-o).
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere sulta prescrisa eliasandreu eliasandreu Un salut consultantilor avocatnet.ro. Va solicit din nou ajutorul pentru ca ma aflu intr-o situatie kafkiana si am obosit sa mai sper ca pot rezolva ... (vezi toată discuția)
Succesiune si partaj curiosu curiosu Buna ziua, Situatia e urmatatoarea: a murit tata acum 5 ani, s-a facut succesiunea si am obtinut certificate de mostenitori eu, sora si mama. Intre timp tata ... (vezi toată discuția)
Prescriere drepturi banesti obtinute la masa succesorala emy_m emy_m Buna ziua, Dupa succesiunea facuta de bunica si fratele ei in 2003-2004, Bunica trebuia sa primeasca o sulta din partea fratelui, pe langa terenurile primite. ... (vezi toată discuția)