Buna ziua,
Situatia e urmatatoarea: a murit tata acum 5 ani, s-a facut succesiunea si am obtinut certificate de mostenitori eu, sora si mama. Intre timp tata a mai obtinut o proprietate, nu s-a facut succesiunea; apoi a murit si mama si acum noi, cei doi frati, vrem sa incheiem toate socotelile cat mai repede si mai simplu cu putinta (ne-am inteles in legatura cu ce va obtine fiecare). Acum intrebarile:
- succesiunea se poate deschide doar la notarul initial sau la orice alt notar din zona?
- care sunt pasii pentru a imparti atat proprietatea ramasa de la tata cat si ce a ramas de la mama?
- credeti ca s-ar putea indeplini toate operatiunile intr-o singura zi?
- care ar fi costurile si ce acte sunt necesare?
1. Mergeti la notarul initial si solicitati un supliment la certificatul de mostenitor dupa tata, pentru imobilul de care ati aflat ulterior. Certificatul de mostenitor suplimentar se obtine numai de la primul notar.
2. Tot la acelasi notar (sau la altul daca doriti) dezbateti succesiunea dupa mama. Se poate face oriunde.
3. Dupa ce rezolvati ambele chestiuni, dvs si sora ramaneti mostenitori pe toate bunurile, in cote parti egale de 1/2 fiecare.
Apoi, aveti doua variante:
- ramaneti asa, proprietari in indiviziune amandoi, cu mentiunea ca in tot ce priveste bunurile veti decide numai impreuna. Sa vindeti, sa donati, sa inchiriati etc- numai amandoi.
- incheiati un act de partaj voluntar tot la notar si fiecare isi ia ce bunuri doreste, la modul concret. Ca efect al partajului, dvs veti deveni proprietar exclusiv pe lotul dvs si la fel si sora. Deci nu o sa mai depindeti unul de celalalt.
4. Depinde cat de aglomerat e notarul si cum va programeaza.
5. Costurile depind de bunuri: in ce localitate sunt, strada, etaj, din ce an e construit blocul, din ce e construita casa, ce suprafata are casa, ce suprafata are apartamentul, ce suprafata are terenul/terenurile, daca sunt in intravilan sau in extravilan, ce categorie de folosinta (arabil, fanete, curti constructii, pasuni, paduri etc), daca mai aveti si alte bunuri, masini, sume de bani prin banci.
Deci nu exista un pret standard. Va prezentati la notariat cu actele de proprietate si vi se va face un calcul.
Multumesc pentru raspunsuri. Legat de costuri, inteleg ca va fi un cost pentru succesiune si un altul pentru partaj. Sunt aproximativ egale? Se pot evita costurile pentru partaj?
Onorariul minim al suplimentului la certificatul de mostenitor initial este 150 lei + TVA. Depinde de valoarea imobilului pe care il "aduceti" in completare.
Costurile succesiunii dupa mama depind de valoarea bunurilor din certificatul initial si cel suplimentar.
Partajul costa minim 300 lei + 75 lei/lot.
Da, sunt chestii diferite.
Nu, nu se pot evita costurile.
Decat daca sunteti judecator sau procuror costurile se pot deduce cu 70% pe baza numirii.
Sau daca sunteti notar public sau angajat al Uniunii se pot reduce costurile cu 90%.
Intre timp s-a facut succesiunea, fiecare a primit ceva din fiecare obiect. Acum ar trebui facut partaj. Se poate face la alt notar in alta localitate? Se poate ca eu sa cedez partea mea la un teren si sora partea ei la alt teren in asa fel incat sa fim proprietari total, dar sa nu se plateasca sulta? Multumesc.
Daca va intelegeti cu sora asupra cotelor, atunci se poate fara sa se plateasca sulta. Puteti merge la orice notar din raza localitatii respective pentru partaj.