buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca contractele de inchirire si cel de comodat se inrgistreza undeva?Detin ambele contracte si nu stiu cum sa procedez si daca este obligatorie declararea contractelor.Pentru contractul de inchiriere am depus declaratia unica.Mai am o intrebare daca chiria este de 600 euro(Venit brut 31200 si venit net 18720 lei) trebuie sa platesc CASS . Va multumesc anticipat pentru raspuns !
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pentru contractul de inchiriere (pe celalalt nu trebuie sa-l declarați la finante), trebuie sa depuneți dumneavoastră ca proprietar unic sau fiecare dintre coproprietari dacă e cazul, formularul " cerere de înregistrare contract de locație...".
De la 1 ianuarie 2023 impozitul pe venitul din inchiriere este 10% aplicat la venitul anual conform contractului ( nu mai este cota forfetara 40% de cheltuieli deductibile).
Conform dispozitii in vigoare contractele de locatiune este obligatoriu sa fie inregistrate la ANAF
Spre deosebire de contractul de închiriere, contractul de comodat nu trebuie înregistrat la ANAF. ,deoarece este un act cu titlu gratuit, nu există o sumă ce necesita a fi impozitata