O PERSOANA AFLATA IN CONCEDIU PENTRU INGRIJIREA COPILULUI ISI CAUTA UN LOC DE MUNCA. INTRE EL SI FIRMA LA CARE VA LUCRA SE REALIZEAZA UN CONTRACT DE MUNCA CU DATA INCEPERII ACTIVITATII DIN PRIMA ZI DE PRESTATIE, URMAND CA ACESTA SA FIE INREGISTRAT IN TERMEN DE 20 DE ZILE. ANGAJATUL ARE SI O PERIOADA DE PROBA STABILITA IN CONTRACT.IN URMA ACESTEI PERIOADE SE CONSTATA CA DE FAPT EL NU INDEPLINESTE TOATE CONDITIILE SI PRINTR-O NOTIFICARE ESTE ANUNTAT DUPA 5 ZILE DE ACTIVITATE ( TIMP IN CARE CIM NU A FOST INCA IREGISTRAT) CA NU CORESPUNDE CERINTELOR SI ACTIVITATE URMEAZA SA INCETEZE CU URMATOAREA ZI.
CELE 5 ZILE LUCRATE AU FOST PONTATE SI CONTRIBUTIILE PLATITE.
INTREBARE: ANGAJATULUI I SE MAI ACORDA ACEA INDEMNIZATIE PENTRU CRESTEREA COPILULUI ?
Actele normative in materie sunt O.U.G. nr.148/03.09.2005 si O.U.G. nr. 44/14.06.2006,plus prevederile Legii 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.Faceti demersuri pentru reluarea platii indemnizatiei pentru cresterea copilului,suspendata de angajarea Dumneavoastra.Indepliniti conditiile,dupa parerea mea,veti primi informatii complete de la Casa de Pensii.
normal ca i se mai acorda indemnizatia pentru ingrijire copil in continuare in primul rand ca perioada cat timo angajata este in concediul de ingrijire copil este perioada asimilata iar indemnizatia pe luna respectiva se acorda proportional cu perioada nelucrata, adica fara cele 5 zile, dar atentie ca angajata nu se poate duce la o alta firma fara sa isi dea demisia de la veche firma.
aici ramane la libera apreciere a mamei daca va ramane sau nu acasa cu copilul , important este ca ea trebuie si poate sa obtina in continuare indemnizatia pentru ingrijirea copilului.