avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Casa de ajutor reciproc
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Casa de ajutor reciproc

Buna ziua!

In cadrul unui CAR, in nov 2022, in cadrul unei AG a fost ales un nou consiliu director. S-au depus la judecatorie actele de modificare acte constutitive si de-abia in 11 ian 2023 s-a dat pronuntat incheierea, cu drept de apel de 5 zile de la pronuntare pt cei din sala (a fost presedintele nou ales) si de la comunicare pentru cei lipsa. Se comunica din oficiu Parchetului si organului fiscal.

Nelamurirea mea este:

1 cine are drept de apel si care este data limita pentru acesta? (Petent: CAR) exista voci care spun ca trebuie asteptata comunicarea catre Parchet si de acolo trec cele 5 zile

2 se putea face pv de predare primire a sediului cu vechea conducere imediat dupa AG sau dupa ce se comunica parchetului?
(am inteles ca AG ul este organul suprem de conducere intr-un CAR si acesta hotarand schimbarea consiliului, noua conducere intra in drepturi daca nu exista contestatii la hotarare, iar modificarea in Registru are legatura cu tertii, iar vechea conducere nu face parte din aceasta categorie)
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2023
contesssa, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:48, 21 Ianuarie 2023
este incomplet lamurita problema momentului in care produce efect juridic hotararea AG de alegere persoane in organele de administrare... - in speta in Consiliul Director., mai ales cand in Statutul asociatiei si in hotararea AG nu se specifica nimic. O interpretare ( cea corecta in opinia mea) este ca, daca AG nu a stabilit altfel, modificarile de componenta CD produc efect imediat pt cei prezenti si de la informarea lor pt cei absenti, indiferent cat va dura procedura de operare in RAF a modificarilor, care ar trebui considerata doar o forma de publicitate, la fel cum e cu inscrierea modificarilor in Registrul COmertului in cazul operatorilor economici.... si ca hotararile AG care vizeaza modificari de acte constitutive trebuie considerate adoptate deci sub conditia rezolutorie a eventualei respingeri definitive a lor de catre instanta, nu sub conditie suspensiva.... INSA exista o a doua interpretare, derivand intr-o prevedere aberanta dar formal neanulata din Ordinul MJ 954/2000, si sunt unele instante care o imbratiseaza, desi in opinia mea este eronata si abuziva, cum ca hotararile sunt sub conditie suspensiva a incuviintarii lor de catre instanta si deci nu pot produce efecte pana nu sunt operate in RAF, ceea ce duce la situatii absurde ex. prinzi un presedinte ca delapideaza, il demiti, alegi altul, dar inca 1-2 saptamani pana reusesti operarea in RAF ala poate semna in continuare contracte, scoate bani din banca etc. ca cica nu ar putea inca produce efecte juridice hotararile AG de demitere pe motiv ca inca nu le-a incuviintat instanta.... Eu totdeauna, avand in vedere acea neclaritate legislativa, in prevazut in statutele asociatiilor prevederi interpretative sau in chiar hotararile AG de alegeri de cand se considera ca isi preiau functia cei nou alesi si de cand produce efecte modificarea fata de diverse categorii de persoane si care e efectul jurdic al unui eventual refuz definitiv al instantei de a incuviinta modificarile votate.... Hotararea instantei de fond de incuviitare modificare acte constitutive devine definitiva prin neapelare cand expira termenul de apel. de 5 zile, atat fata de asociatia petenta, cat si fata de Parchet - de la pronuntare pt cei care au fost prezenti, si de la comunicare pt cei care nu au fost prezenti. In mod normal nu se citeaza si nu e prezent reprezentantul ONG-ului. E indubitabil ca trebuie sa curga 5 zile de la comunicarea catre Parchet, mai repede nu poate fi considerata definitiva hotararea si nu se pot opera in RAF modificarile de componenta conducere CD....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare schimbare componenta consiliu director asociatie iuliana26 iuliana26 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu mai multe detalii referitoare la notificarea pe care trebuie sa o fac judecatoriei Sector 3 cu privire la schimbarea ... (vezi toată discuția)
Legalitatea hotararilor ag Marian Mitica Marian Mitica Hotararile AG care nu privesc modificari ale statutului sau a actului constituitiv si nu pot fi inscrise in RAF sunt obligatorii si legale pentru toti membrii ... (vezi toată discuția)
Modificare statut asociatie Ana-Maria Udriste Ana-Maria Udriste Buna seara, Am o problema legata de o asociatie, la care sper sa primesc o solutie, cumva. In 2016, membrii Asociatiei au decis sa adopte un statut nou ... (vezi toată discuția)