Buna seara,
Sunt însărcinată și doresc înainte de prenatal sa îmi iau zilele de concediu care mi s-ar cuveni pe anul acesta. Ar trebui sa nasc in 11 Aprilie deci pana in Iunie voi fi in postnatal, așadar pot lua 10 zile de c.o. După multe conversații in care mi s-a spus de către angajator ca nu am dreptul la acele zile ca perioada de medical nu e timp efectiv lucrat au realizat ca am dreptate dar de ciuda nu vor sa îmi acorde acele zile “in avans”. Pot face ceva in situația aceasta?
Menționez, ca in luna Septembrie 2022 am intrat in concediu de risc și înainte de risc mi-am luat restul de zile aferente anului 2022 și nu au avut nicio problema in a mi le acorda, dar acum pur și simplu nu vor sa mi le dea deși ar fi același caz, concediu odihna apoi medical, ce s-a schimbat acum nu știu.
Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social.
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Pai eu acum in Februarie vreau sa le iau toate cele 10 de pe anul acesta(Ianuarie-Iunie), iar ei spun ca nu vor sa mi le dea toate acum doar câte 1,75 zile pe luna ca sa ma încurce ca știu ca așa nu le pot folosi. Le-am zis ca merg la ITM și au zis ca nu le va face nimic.
Concediu de odihna
Ellamy
Buna ziua ,as dori sa stiu si eu la cat concediu de odihna am dreptul,tinand cont ca am ramas gravida anul acesta,iar din luna decembrie o sa intru in ... (vezi toată discuția)