avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul apa ,energie , radet .
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul apa ,energie , radet .

va rog care dintre DV.sunteti administrator cine ma poate ajuta cu un exemplu concret (eventual cu facturile de utilitati scanate) cum se includ pierderile de apa? cum se face calculul ?va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:52, 23 Ianuarie 2010
Nu sunt administrator ci un reprezentant al consumatorilor.În mod normal nu ar trebui să existe prierderi.Vă rugăm să prezentaţi problema pe larg.
exista pierderi din moment ce de la regia de apa pretul unui metru cub de apa are un pret si pe lista de plata ajunge alt pret
Sunt mai multe feluri de a imparti pierderile de apa, in functie de cum se hotaraste in asociatie.
Factura de la furnizor vine cu cantitatea totala. La asociatie diferenta intre consumul declarat de proprietari si consumul din factura se considera pierderi si acestea se repartizeaza.
- proportional cu consumul
- in functie de numarul de persoane
- in functie de suprafata apartamentului

....una din aceste modalitati sau o combinatie intre doua sau chiar toate trei....
Pretul unui mc de apa este unic.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Florin Lucian Manolescu, Consultant managementul calitatii
Pe factura de apa se consemneaza cantitatea de apa rezultata din diferenta indexului nou si indexului vechi de la bransament (apometrul furnizorului). Acesta cantitate se factureaza la un pret unitar la care se adauga TVA-ul.
Pe aceeasi factura se calculeaza si cantitatea de apa ce se scurge la canalizare. Aceasta poate fi 80% sau 100% din apa facturata conform apometrelor.
Pe aceeasi factura unii furnizori mai adauga si costul colectarii apei pluviale in functie de suprafata blocului.
Asa ca pretul apei pe factura este format din mai multe preturi unitare si TVA.
Pe lista poate apare un pret unitar apropiat de pretul rezultat din suma totala inscrisa pe factura impartita la cantitatea de apa intrata. Dar daca mai sunt si diferente, consumuri comune, pierderi, sustrageri, avarii atunci se schimba costul apei suportata de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa rece - pret / mc nicu1961 nicu1961 de ce variaza luna de luna pretul afisat la intretinere pt 1 mc de apa rece? care este pretul corect al 1mc apa rece azi 20.10.2010 ,inclusiv apa menajera ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)
Calcul tarife apa rece si apa calda - intretinere gabi.b gabi.b Am sunat la furnizorul de apa si mi s-a comunicat ca metrul cub de apa rece este 2,8 lei si apa de canal 1,2 lei. Cum se calculeaza apa facturata locatarilor ... (vezi toată discuția)