Buna ziua.
Sotul este pensionat la limita de varsta din 17 iunie 2022.
Pe 9.08. 2022 s-a angajat cu contract de munca la o firma privata, unde a lucrat pana in data 30.09.2022.
Pe 03.10.2022 s-a angajat la alta firma unde lucreaza si in prezent.
La inceput de an a avut o accidentare si are piciorul in ghips pentru 6 saptamani.
INTREBARE: Are dreptul la concediu medical platit?
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat de o comisie desemnata de angajator. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
Daca evenimentul este inregistrat ca AM, lucratorul beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata, privind asigurare obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul
la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Plata concediului medical pentru accidente de munca nu are nevoie de stadiu de cotizare,
-art. 19 (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se calculează ca medie a veniturilor brute realizate lunar de către salariat în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, respectiv a veniturilor stipulate în contractele individuale de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate în contractul individual de asigurare, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia.
(4) Pentru calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se utilizează numărul de zile lucrătoare din luna în care se acordă concediul medical sau, după caz, se solicită alte drepturi de asigurări sociale.
(5) La stabilirea numărului de zile lucrătoare din luna în care se acordă dreptul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se vor avea în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbători legale în care nu se lucrează.
Producerea evenimentului in aer liber nu este motiv ca evenimentul sa nu fie AM. De unde stiti ca nu este AM, s-a facut cercetarea si dosarul a fost avizat de ITM ?
Spuneti in clar, persoana era sau nu la serviciu, chiar daca in calendar 02 ianuarie este zi libera. Daca isi facea liberul acasa, nu este AM. Fiind in liber, daca primeste concediu medical incepand cu data accidentarii, i se platesc numai zilele care nu sunt considerate libere in calendar.