avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Sunt un PFA pe norma de venit si detin un autoturism
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Sunt un PFA pe norma de venit si detin un autoturism

Buna ziua!

Sunt un PFA pe norma de venit si detin un autoturism pe PFA. Autoturismul a fost luat prin credit auto in Oct 2020 iar in Oct 2023 se termina creditul.
De la anul voi fi nevoit sa trec pe sistem real (depasesc cei 25.000€) si sunt 90% convis sa trec pe SRL din 2024 insa am o problema - autoturismul.

1. Din ce stiu, la inchiderea PFA-ului voi fi nevoit sa mi-l vand mie si sa platesc impozit pe suma respectiva insa, fiind inca pe norma de venit, banuiesc ca nu ma va impacta, nu? Voi plati tot aceleasi taxe, cele de pe norma de venit.
2. Daca veniturile mele in acest an ar fi sa zicem 250.000 lei iar prin vanzare autoturismului voi depasi suma de 300.000 lei, voi fi nevoit sa devin platitor de TVA ulterior vanzarii, nu?
3. Daca inchid creditul mai devreme (sa zicem in aprilie) si imi vand autoturismul mie, inainte sa ating cei 300.000 (incluzand valoarea vanzarii autoturismului), si inchid PFA-ul cand ma apropii de 300.000, este vreo problema?

Practic, imi doresc sa inchid creditul, imi vand autoturismul mie, inchid PFA-ul inainte de a atinge pragul de 300.000 (pentru a nu complica contabilitatea doar pentru cateva luni) si infiintez SRL-ul mai devreme, acum, in loc de 2024.
Este ceva gresit in modul in care ma gandesc sa procedez? Incerc sa nu imi influentez taxele si contabilitatea din cauza vanzarii autoturismului si sa profit de faptul ca sunt inca la norma de venit in anul acesta, fiindca oricum din 2024 voi fi 100% nevoit sa trec pe SRL.

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Inchidere pfa si deschidere srl (retragere dividende) AlexDanMatei AlexDanMatei Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati sa clarific 2 aspecte: 1) Momentan sunt PFA norma pe venit in domeniu IT si la finele lunii octombrie am depasit ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica rectificativa pentru inchidere pfa + incasat dividende alex_mihai1124 alex_mihai1124 Buna ziua! Saptamana aceasta am inchis PFA-ul (la norma) si urmeaza sa depun DU rectificativa ca sa recalculez norma. Norma era 45.000 iar recalculata vine ... (vezi toată discuția)
Freelancer it optimizare taxe srl vs. pfa ionutmcinjau ionutmcinjau Buna ziua. Sunt freelancer in IT si recent am deschis un SRL la care urmeaza sa ma angajez pe minim economie. Voiam sa va intreb dpdv al optimizarii taxelor ... (vezi toată discuția)