avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Freelancer IT optimizare taxe SRL vs. PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Freelancer IT optimizare taxe SRL vs. PFA

Buna ziua. Sunt freelancer in IT si recent am deschis un SRL la care urmeaza sa ma angajez pe minim economie. Voiam sa va intreb dpdv al optimizarii taxelor care ar fi cea mai buna varianta juridica pentru urmatoruu 1-2 ani.

Un posibil scenariu pe care mi l-am proiectat ar fi asa:
1. Sa tin acest SRL pe microintreprindere pana la final de an 2023
2. In 2024 sa infiintez un PFA la norma de venit pentru taxe foarte mici, evident voi depasi plafonul de 25.000 euro dar impozitarea in sistem real se aplica abia din 2025.
3. In 2025 la inceput de an am inchis PFA-ul si revin inapoi pe SRL(cel mai probabil aici voi fi incadrat la impozit pe profit data fiind ruperea contractului de munca intre mine si SRL-ul meu pe perioada anului 2024)

Credeti ca exista variante mai bune? Exista anumite riscuri la varianta expusa de mine? Ce parere aveti? Sunt deschis la orice sugestii si informari.

Sunt curios acum de avantaje si dezavantaje daca aleg sa ma angajez cu contract de munca pe SRL sau daca imi fac un contract de mandat.

La contract de mandat oare beneficiez de deducerea impozitului de 10% pe venit? In conditiile in care platesc minimul pe economie conform unui contract individual de munca.
Ultima modificare: Luni, 4 Septembrie 2023
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Freelancer it cu srl angajat cim vs. contract de mandat ionutmcinjau ionutmcinjau Buna ziua. Sunt freelancer in IT si am deschis un SRL propriu cu care vreau sa prestez servicii pentru straini. In principiu doar eu voi fi parte din ... (vezi toată discuția)
Alegere formă de entitate juridică (pfa sau microîntreprindere) andreiv3103 andreiv3103 Am oportunitatea de a lucra în străinătate (Belgia) pentru o perioadă de minim 1 an (posibil mai mult), iar firma care ar urma să mă angajeze mi-a oferit ... (vezi toată discuția)
Pfa si srl ContSters87904 ContSters87904 Ce avantaje si dezvantaje prezinta un SRL si un PFA? (vezi toată discuția)