Am oportunitatea de a lucra în străinătate (Belgia) pentru o perioadă de minim 1 an (posibil mai mult), iar firma care ar urma să mă angajeze mi-a oferit 2 variante de salarizare: cu contract de muncă sau ca și sub-contractor (freelancer).
La varianta cu contract de muncă salariul oferit este prea mic pentru a merita efortul, la varianta cealaltă însă devine interesant.
Problema e că nu știu care variantă de persoană juridică să o aleg (dintre cele mici): PFA sau MI?
Activitatea ar urma să fie în IT, cod CAEN 6202.
Cu PFA la normă de venit nu m-am lămurit cum se calculează contribuția la pensii (aș alege varianta contribuției complete, dar nu știu la ce sumă se aplică procentul). În rest îmi e destul de clar (16% impozit la norma de venit și 5.5% contribuția la sănătate). Norma de venit în zona mea pt 6202 e 24800 lei.
Cu Microîntreprinderea sunt avantaje dar din câte am înțeles nu se pot folosi banii decât pentru anumite cheltuieli, restul putând și scoși ca dividende o singură dată pe an. Ori eu am de plătit rate la bancă lunar...
M-aș angaja pe mine ca salariat cu salariul minim deci impozitul plătit ar fi de 2%. Pe dividende parcă se plătește 5%.
M-ar ajuta foarte mult un exemplu de calcul pe cele 2 variante, la o sumă lunară de facturat de 6500 de euro.
Încă o precizare, la varianta PFA ar fi fără reduceri sau altceva, pentru că nu voi mai fi angajat cu carte de muncă în altă parte. Voi avea doar această activitate.
Firma pentru care voi lucra e inregistrată în VIES (am înțeles că ar conta).