avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare zi legală de odihnă.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare zi legală de odihnă.

Bună ziua comunitate.
Angajatorul ne obligă să stăm acasă luni, 23 ianuarie în contul zilei legale de odihnă din 24 ianuarie. E legal așa ceva?
Prin analogie sf. Maria anul acesta e marți și mă întreb dacă e posibil să ne spună să stăm acasă luni in locul zilei de sf. Maria.
E un caz identic (mă rog, diferența e că una e sărbătoare laică iar alta e religioasă).
Mulțumesc pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 23 Ianuarie 2023
Am înțeles.
Deci de principiu, legea nu oprește angajatorul să cheme angajații de Crăciun și să le dea liber într-o altă zi? Legiuitorul nu are prioritate aici?
Și mă refer că dacă eu stau acasă în 23 ianuarie din cauza schimbării, nu ar trebui să fiu plătit dublu pentru că lucrez într-o zi liberă legală?
Eu întreb teoretic, doctrinar dacă vreți.
Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

În speță, dacă veți lucra în data de 24 atunci fie veți avea o zi libera, fie se va plăti munca cu un spor de cel puțin 100%
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, înțeleg asta. Întrebarea mea nu se referea la cine decide, ci se referea la legalitatea deciziei.

Cornel Vasile a scris:

Cel care decide este angajatorul , nu dvs ..

V-am spus ca , legea prevede acordarea in urmatorele 30 de zile de la prestarea muncii ... insa, in practica exista si astfel de situatii ... sintagma de a face punte ...asa cum exista si in sectorul bugetar.

Aha, acum e mai clar. Deci în speța mea se aplică această prevedere dar retroactiv. Adică se compensează nu în următoarele 30 de zile ci cu o zi înainte. E permisibil acest lucru, legal vorbind? Sau legea e permisivă? Încerc să înțeleg gândul legiuitorului. Și mai sunt curios dacă astfel de spețe au mai fost dar cu zile de Craciun sau 1 decembrie.
Cornel Vasile a scris:

V-am spus ca , legea prevede acordarea in urmatorele 30 de zile de la prestarea muncii ... insa, in practica exista si astfel de situatii ... sintagma de a face punte ...asa cum exista si in sectorul bugetar.

Alte discuții în legătură

Zilele libere legale date de guvern se platesc ? marinicafarafrica marinicafarafrica Buna ziua. Doresc sa stiu daca zilele libere date de Guvern cum a fost ziua de Sf. Andrei, agajatorul ieste obligat sa o plateasca! Sunt agajat la o firma ... (vezi toată discuția)
Zi libera 24 ianuarie Kross Kross Buna ziua,am o intrebare si anume: - in data de 24 ianuarie vor sta acasa doar bugetarii sau este zi libera pentru toti angajatii? Mie la locul de munca mi ... (vezi toată discuția)
Este obligata o sala de fitness sa tina inchis in zilele de sarbatori legale? (15 august, 30 noi etc) gams gams Buna dimineata, Este obligata o sala de fitness sa aiba sala inchisa in zilele de sarbatori legale, cum ar fi 15 august, Sf Andrei, 24 ianuarie etc? (Nu ma ... (vezi toată discuția)