Am cumparat de curand o casa+teren de la un anume domn care la randul lui a cumparat-o de la alt domn iar abia acesta a cumparat-o de la proprietar toate acestea facandu-se prin contracte de vanzare cumparare cu martori. Problema este ca acea casa +terenul (350 mp) nu au fost intabulate pe nimeni, probabil a fost o mostenire deoarece pe titlu de proprietate este trecuta mama asa-zisului proprietar. Intrebarea mea este ce am eu de facut acuma?; Poate sa vina cineva sa ma scoata afara daca am contractu de vanzare cumparare? Pot sa-mi intabulez casa+terenu pe mine si cam cat m-ar costa? Va multumesc mult
Daca nu ati cumparat imobilul cu contract de vanzare-cumparare incheiat la notar, cu cadastru, intabulare si certificat fiscal va anunt ca nu ati cumparat legal.
Nu stiu cum ati facut acest contract, dar sigur nu e valabil. Mai ales ca spuneti ca l-ati facut de curand. Nici un notar nu vi-l facea.
Deci raspunsul e da, poate sa va dea afara proprietarul de drept.
eu cred ca ar trebui sa cautati un avocat care sa va spuna cat va costa un proces "in prestatie tabulara" sau cam asa ceva. Daca aveti un contract de mana cu martori sunteti proprietar ( dar nu o puteti dovedi decat printr-un proces ) . Sau daca toti "actorii" sunt in viata puteti intabula Titlul de Proprietate apoi reface contractele la notar ( ceea ce o sa va coste mai mult dacat un proces, dar ar putea fi mai rapid)
Mai pe scurt si pe romaneste, calea ar fi cam urmatoarea:
1. adevaratul proprietar trebuie sa dezbata succesiunea de pe urma mamei dansului (cea care figureaza pe titlul de proprietate) - si sa vezi distractie daca or exista si alti mostenitori decat el.
2. in situatia fericita in care este sigurul mostenitor (ori daca exista si altii, acestia sa renunte in favoarea lui), face cadastrul si intabularea casei si o vinde legal primului detinator de acte de mana.
3. vanzarile-cumpararile notariale se repeta, consecutiv, pana ajungeti dvs. sa incheiati contract de vanzare-cumparare cu cel cuc are detineti "actul de mana".
Ca actiune in instanta...eu o vad asa: nu va puteti indrepta direct impotriva primului proprietar (care va capata aceasta calitate doar in momentul in care dezbate succesiunea dupa mama sa, asa cum am descris mai sus), intrucat intre dvs. si el nu exista nici un fel de raport juridic. Va veti indrepta impotriva celui care v-a vandut, acesta va face la fel cu cel care i-a vandut dansului, si tot asa, pana se ajunge la "omul nr. 1", solicitand instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Stiu ca pare incurcat, insa va sfatuiesc din tot sufletul, sa faceti ceva cat mai curand, pentru ca nu este deloc simplu.
Off topic:: cum ati putut ca, in 2010, sa dati niste bani (si banuiesc ca nu putini) pe o simpla bucata de hartie?? Care avea la baza alte bucati de hartie?? Nu vreau sa va necajesc, insa o intrevedere cu un notar sau un avocat, inainte sa va apucati sa cumparati hartii, nu cred ca ar fi costat o avere si v-ar fi salvat din multe necazuri. Oricum, in situatia data, cred ca va trebuie un avocat, intrucat cazul este destul de complicat si cere asistenta de specialitate...
Probleme acte casa
alin1558
buna dimineneata!am cumparat o casa de la o doamna care la randul ei a cumparat-o de la cineva acum aproximativ15 ani,am facut actul de vanzare cumparare, am ... (vezi toată discuția)
Uzufructul viager
dey_23
Buna ziua,
In 2002 am cumparat un imobil de la parintii mei ,in contractul de vanzare -cumparare este clauza cu uzufructul viager al parintilor.
Parintii ... (vezi toată discuția)