avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sanctiuni in cazul deterioriarii apartamentului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sanctiuni in cazul deterioriarii apartamentului inchiriat

Buna! O intrebare pentru cunoscatori: daca nu am contract inregistrat la ANAF cu proprietara in apartamentul careia stau in chirie poate sa imi faca ceva daca sunt stricaciuni aduse apartamentului dupa ce il eliberez? Povestea e ca de un an jumate stau in apartament cu inca o colega (suntem studente amandoua), proprietara locuieste in afara deci nu ne am intalnit vreodata cu dansa doar ii trimitem banii online. Ideea e ca de cateva luni eu mi am adus pisica in apartament si a facut mici "stricaciuni" aici ne referim ca a bagat ghearele in niste scaune de piele de la bucatarie (mentionez ca pielea de pe scaune era deja ft uzata cand ne-am mutat si intentionez sa cumpar niste huse pentru scaune) la care mai adaugam si cuptorul cu microunde inauntrul caruia s-a ars plasticul (probabil pentru ca nu a fost ft bun si la primele utilizari efectiv s a topit pentru ca altfel nu mi explic din moment ce folosim bol de protectie pentru microunde). Ideea e ca electrocasnicele intr-adevar erau noi cu folia pe ele, restul mobilierului e de cativa ani, noi am dat garantie o chirie cand ne am mutat dar la care se adauga si faptul ca proprietara ne a pus pe noi sa reparam din bani propri orice stricaciune in casa pe motiv ca "e vina noastra", s-a stricat masina de spalat a trebuit sa o platim noi (600 de lei), au ars prizele pentru ca au fost puse prost noi le am schimbat, a curs apa la vecinul de dedesubt pentru ca nu era facuta bine instalatia la cada tot noi am platit, a curs apa din calorifere din cauza unor probleme la centrala noi am platit, plus ca platim si impozitul apartamentului(500 de lei). Cat timp a fost vacanta de vara si amandoua eram plecate acasa proprietara ne-a rugat daca poate sa vina sa stea in apartament o saptamana cat timp vine in tara ca sa nu plateasca hotel si am zis ok (sa vina cu fiica si nepotii). La o zi dupa ce stiam ca ajuns in tara m-a sunat foarte revoltata sa faca comentarii, ca i am luat luciul de la chiuveta de la bucatarie, ca baia arata nu stiu cum (in conditiile in care am facut curat o saptamana intreaga sa fie totul perfect in casa stiind ca vin, dat cu clor cu solutii in fiecare zi sa fie totul ok, tinand cont de faptul ca noi oricum facem curat saptamanal si putem zice ca se mentine curatenia dar am zis sa fie facuta cum trebuie), plus sa mi zica ca apartamentul este de "nelocuit" si au fost nevoiti sa se cazeze la hotel.... dupa factura de la apa n-as zice (pe care tot noi am platit o pentru acea perioada). Nu ne am muta deocamdata pentru ca ne convine apartamentul si pretul insa la anul in iunie vom pleca deoarece terminam facultatea si n as vrea sa o am pe cap, am vorbit si cu colega sa ii lasam garantia ca sa nu ne mai doara capul insa imi e sa nu ne poata gasi nod in papura in vreun fel....
Mentionez ca desi nu este inregistrat la ANAF noi am facut un contract tip cu dansa. In care sunt mentionate urmatoarele:
"Pe langa chiria aferenta lunii ......., se achita o garantie de XXX euro (echivalentul unei chiri lunare), care urmeaza a fi inapoiata chiriasilor la incheierea prezentului contract in conditiile in care nu vor mai dori prelungirea contractului si respectiv se vor respecta toate clauzele acestuia.
In cazul in care se aduc stricaciuni dovedite apartamentului in cauza si ca urmare a ocuparii apartamentului de catre chirias, proprietarul va avea dreptul sa ceara contravaloarea reparatiilor apartamentului pe baza documentelor justificative."
"Obligatiile proprietarului
- achita toate taxele legale ale imobilului (impozit pe cladiri, venituri);
- sa suporte cheltuielile de reparatii pentru partile comune ale imobilului."
"Obligatiile chiriasului:
-sa suporte cheltuielile pentru degradarile de bunuri sau de instalatii ale imobilului inchiriat sau imobilele vecinilor provocate numai din cauza chiriasului;"

Ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: andreeaf2002 , utilizator 19:19, 29 Ianuarie 2023
Contractul este legea partilor.
Faptul că acesta nu este înregistrat la ANAF, nu inseamna ca nu este valabil.
La intrarea in spatiu ati incheiat proces verbal predare primire bunuri in spatiu cu starea tehnica a acestora?
Putin spus... a fost o lista cu bunurile mari din apartament pe care ne am trecut datele, insa nu era mentionata starea tehnica a acestora

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu fostul proprietar Claudiu_Daniel Claudiu_Daniel Buna ziua, vreau sa incep prin a va spune ca am stat cu chirie timp de 9 luni in Bucuresti fara contract la fisc, platindu-i acestuia 1 luna chirie + ... (vezi toată discuția)
Este normal ca un chiriaș să plătească becul în cazul în care se arde, sau ar trebui ca proprietarul să suporte cheltuiala? Andrei_78 Andrei_78 Buna seara, 1. Stiu ca este incredibil, dar s-a ajuns si pana aici. Este normal ca un chirias sa plateasca becul in cazul in care se arde sau ar trebui ca ... (vezi toată discuția)
Chirie fara contract. posibil denunt la anaf nilatak_nomis nilatak_nomis Buna ziua. Am si eu o problema. Stam in chirie (de aproximativ un an) cu logodnicul meu. Am facut greseala uriasa sa ne mutam in chirie, intr-un imobil vechi, ... (vezi toată discuția)