avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Sunt sofer aprovizionare pe autoutilitara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Sunt sofer aprovizionare pe autoutilitara de 3.5 to, ...

Buna ziua! Sunt sofer aprovizionare pe autoutilitara de 3.5 to, si fac aproape zilnic curse nationale de aprox 600 km, si 12-15 ore durata totala (condus plus incarcari/descarcari). In firma unde lucrez in prezent, programul zilnic normal este de 9 ore, o ora fiind neplatita ca si pauza de masa. Pt orele suplimentare din timpul cursei, mi se da doar o diurna de 42,50 lei, care oricum este mai mica decat daca s-ar plati orele suplimentare. Cu respect, va intreb daca aceasta unica compensare este corecta/legala! Unde am mai lucrat in situatii similare, primeam diurna pt hrana si mi se compensau si orele suplimentare, una neanuland-o pe cealalta. Doresc explicatii punctuale, fara echivoc, sustinute de articole din legislatia muncii, si nu unele vagi, generale, pt a putea sa-mi cer drepturile cat mai argumentat.
Si a doua dorinta este sa-mi precizati daca e normal din pct de vedere SSM, sa am zile consecutive cu 12-15 ore de lucru, fara alte libere decat weekendul.
Va multumesc frumos, numai bine!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 31 Ianuarie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
1. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

2. munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul acesta, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

278 de ore pe lună este legal? Balan Manix Balan Manix Lucrez 278 de ore pe lună,si salariul este minim pe economie fără să mă plătească pentru orele suplimentare.Eu lucrez ca agent de securitate.Vreau să ... (vezi toată discuția)
Sofer tir Torahus Torahus Va rog spuneti-mi si mie daca un sofer de tir, care lucreaza conform graficului de conducere/repaus, are sau nu dreptul la ore suplimentare. Sau numai la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, referitor la plata orelor suplimentare festive..... dextercfr dextercfr As dori sa aflu ce anume prevede legislatia in vigoare, referitor la executarea OSF(ore suplimentare festive) si modul de plata a acestora. Mentionez ca, ... (vezi toată discuția)