Buna dimineata. sant nascut din data de 02-06-1950.si am lucrat 33 de anii din care 25 in grupa a 2 a .si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie?si la ce pensie? va multumesc mult
1. Fiind nascut in iunie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani (iunie 2015).
2. Iata ce spune Legea 76/2000:
Art. 42. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1.
TABELUL Nr. 1
Stagiul de cotizare Reducerea vârstelor
în condiţii deosebite standard de pensionare
de muncă (ani împliniţi) (ani împliniţi)
...
22 5,0 24 5,5
26 6,0
...
3. Deoarece nu ati realizat stagiul complet de cotizare (33 ani fata de 35 ani), nu puteti beneficia de reducerea varstei standard cu 5 ani si 6 luni.
1. In interventia mea v-am raspuns ca la 65 de ani, in iunie 2015, puteti iesi la pensie de limita de varsta.
2. Daca ati fi avut inca 2 ani de cotizare ati fi putut iesi la pensie de limita de varsta la 59 de ani si 6 luni, adica in decembrie 2010 sau la pensie anticipata partiala la 60 de ani, adica in inuie 2010.
3. Daca aveti posibilitatea puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii pe timp de 2 ani si va completati stagiul de cotizare. Dupa acesti doi ani de cotizare veti putea iesi imediat la pensie de limita de varsta.
Va rog sa cititi si sa respectati Regulamentul de postare. Potrivit acestuia, "fiecare utilizator este identificat printr-un singur nume de utilizator (user)." Din posturile dvs. rezulta ca sunteti femeie / barbat / proaspat casatorit / viitor pensionar. Daca ultimele doua nu se exclud, primele doua se exclud cu certitudine.
Topicurile dublate vor fi sterse.