Avand in vedere ca aveti 24 de ani lucrati in grupa aII-a, beneficiati conform art.42 (1) din L 19/2000 de o reducere a varstei standard de pensionare de 5,5 ani. Sunteti nascut in 1950 deci indepliniti varsta standard de pensionare la momentul in care veti implini 65 de ani, respectiv in anul 2015.
Faceti dumneavoastra calculul in functie de luna in care sunteti nascut, scazand 5 ani si jumatate si veti vedea cand indepliniti conditii de solicitare a pensiei pentru limita de varsta. Oricum acest lucru cred ca va fi pe parcursul anului 2010 (nu stiu in ce luna sunteti nascut). Perioada de armata si aceea de studii, va vor ajuta la completarea stagiului de cotizare.
1. Am plecat de la datele furnizate de dvs.:
- nascut: 1950 (am luat luna ianuarie, in calcul);
- stagiul de cotizare: 27 de ani din care 24 in gr.a II-a de munca.
2. Avand in vedere data nasterii, va puteti pensiona pentru limita de varsta la 65 de ani (in 2015). Stagiul complet de cotizare pentru dvs. este de 35 de ani.
3. Iata ce spune Legea 19/2000:
Art. 42. - (1) Asiguraţii care au realizat stagiul complet de cotizare şi care şi-au desfăşurat activitatea total sau parţial în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1.
TABELUL Nr. 1
Stagiul de cotizare Reducerea vârstelor
în condiţii deosebite standard de pensionare
de muncă (ani împliniţi) (ani împliniţi)
...
20 4,5
22 5,0
24 5,5
...
4. Deoarece nu ati realizat stagiul complet de cotizare nu veti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, prevazuta de art.42 din lege.
5. Stagiul militar si facultatea sunt perioade asimilate stagiului de cotizare si sunt luate in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
Despre pensionare?
lise
Buna dimineata. sant nascut din data de 02-06-1950.si am lucrat 33 de anii din care 25 in grupa a 2 a .si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie?si la ce ... (vezi toată discuția)