avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Tamponare viraj stânga depășire coloana
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Tamponare viraj stânga depășire coloana

Buna ziua , prezint o speță și dacă sunteți amabili să îmi oferiți o îndrumare . Mă deplasez pe drum cu 2 benzi și anume sens și contrasens cu linie discontinuă . Semnalizez de la 80 de metri dorința de a face stânga și a intra in parcare proprietate proprie , încetinesc până aproape de oprire cu semnalizarea pusă , in spatele meu datorita faptului că am încetinit se formează o coada de 3 mașini în așteptare , incep virajul la stânga ușor când sunt acroșat de un autovehicul care cu viteza mare a depășit coloana de 3 autovehicule . Eu aripa stângă fata cu far el zgârieturi partea dreapta uși . Politia vine mă asigură că el este vinovat că a depășit coloana , mergem la sediu și fără a insinua nimic , declarațiile polițiștilor se schimbaa 180 de grade cum că eu sunt vinovat că nu m.am asigurat la schimbarea direcției de mers , primesc amenda , și el nu primește absolut nimic . Vreau sa contest procesul verbal de amenda in incercarea de a scăpa de vinovăție . Sper sa fac rost de niste camere care băteau exact in eveniment . Întrebarea este dacă aș putea avea câștig de cauză , părerile fiind împărțite .... Mulțumesc de atenție .
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
Georgesava, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:05, 2 Februarie 2023
Nu mi-e clar unde doreati sa virati la stinga., ce era acolo.
Daca era o bucata de drum care face legatura cu proprietatea dvs. (drum de utilitate privata), aveti urmatoarea varianta de a contesta PV de contraventie :
1. Din OUG 195/2002 se poate retine urmatoarea definitie :
Articolul 6
În sensul prezentei ordonanțe de urgență, expresiile și termenii de mai jos au următorul înțeles:
.........................................
16. intersecție - orice încrucișare, joncțiune sau bifurcare de drumuri la nivel, inclusiv spațiile formate de acestea;

2.Din OG 43/1997 se pot retine urmatoarele definitii :
Articolul 2
(2) Drumurile sunt căi de comunicație terestră special amenajate pentru circulația vehiculelor și pietonilor.
Articolul 3
Din punct de vedere al destinației drumurile se împart în:
......................
b) drumuri de utilitate privată - drumuri destinate satisfacerii cerințelor proprii de transport rutier și pietonal spre obiective economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale și altele asemenea, de acces în incinte, ca și cele din interiorul acestora, precum și cele pentru organizările de șantier; ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au în proprietate sau în administrare.
Articolul 4
Din punct de vedere al circulației drumurile se împart în:
a) drumuri deschise circulației publice, care cuprind toate drumurile publice și acele drumuri de utilitate privată care asigură, de regulă, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor și pietonilor;
Presupun ca nu ati pus interdictii de acces la dvs.

Daca asa e situatie si avem o intersectie nedirijata dintre drumul de utilitate privata cu acces public si acel drum public pe care circulati inseamna ca cel care a efectuat depasirea a facut-o neregulamentar, deoarece :
Articolul 120
(1) Se interzice depășirea vehiculelor:
a) în intersecții cu circulația nedirijată;
........................
k) pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Ideal ar fi fost si dovada existentei coloanei de masini. Dar aveti doua motive de contestare..

latka, utilizator
Vă mulțumesc pentru răspuns și timpul acordat . Atașez o poza cu locul exact unde s.a întâmplat , voi sa intru pe podeț cum se spune în fața acelei clădiri galbene , 3 mașini în spatele meu mă așteptau .
[ link extern ]

latka a scris:

Nu mi-e clar unde doreati sa virati la stinga., ce era acolo.

Georgesava, utilizator
Da, din punctul meu de vedere e un drum de utilitate privata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Tamponare - viraj la stanga, depasire coloana fjt1 fjt1 Buna ziua Circulam in afara localitati pe un drum cu 2 benzi o banda pentru fiecare sens, ploaie, m-am asigurat din timp am semnalizat cu mai mult de 100m am ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)