Cetățean român cu domiciliul in SUA, are și cetățenia americană, vinde o locuință (dintr-o moștenire) in Romania și încasează banii in contul lui bancar din SUA.
Din păcate nu are cont la o bancă din România, și nici posibilitatea de a face prea curând.
Plus ca acești bani vor fi folosiți la plata unui credit in SUA.
Este supus impozitării venitului in SUA?
Exact pt SUA nu stiu; pt Canada, (incasarea s-a facut in cont din Romania, insa nu cred ca are importanta pentru ca suma reala a fost declarata la ultimul cent); trebuie verificat daca exista tratat de evitarea dublei impuneri intre cele 2 tari si aplicat; s-a cerut evaluare oficiala la data in care am devenit rezident permanent (cu stampila de ANEVAR); traducere si contabilul a folosit curs de schimb valutar declarat la 31 dec. Impozitul fusese platit in Romania la momentul vanzarii, In Canada s-a inregistrat practic diferenta de pret din contr. de vz cump si evaluare. Exista contabili ciudati care nu au notiunea cash a banilor; multi au zis platesti 50% din pretul de vanzare si recuperezi de la stat ulterior; oamenii aceia nu cred ca au vazut in viata lor decat hartiiA4. Legislatia poate diferi, adica sa implice declaratii federale si statale. Iti trebuie contabil care cunoaste si legislatia ambelor tari, nu doar absolvent de scoala cu diplome pe pereti. Dupa vreo 3 ani de la data tranzactiei si 2 ani de la inregistrare/declarare ambele institutii de control financiar au solicitat actele, a fost un control timp de 3 saptamani, totul a decurs normal, au emis procese verbale de constatare inregistrari corecte; nu a fost stres, nu au fost intimidari.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.