avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Anunț CNAS pe care nu reușesc sa îl înțeleg.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Anunț CNAS pe care nu reușesc sa îl înțeleg.

Anunț CNAS pe care nu reușesc sa îl înțeleg...
Bună seara! Va rog mult sa îmi clarificați dacă se poate următoarele nemaluriri. Pe site-ul CNAS este un anunț publicat în data de 17.01.2023. Va rog mult sa citit acel anunț și pe urma sa reveniți la următoarea mea problema: un domn are 3 copii și soția lui este însărcinată în luna 2 a cu al patrulea, dansul îmi spune azi ca el a aflat recent de la cineva ca soția lui fiind fără loc de munca el ii plătește o asigurare la CAS Cluj care consta în 300 RON pe luna și când ea o sa nască v-a primi o suma foarte mare de la CAS undeva la 15.000 de euro sau mai mult... Tot el mi-a spus ca fratele lui(el fiind angajat la CAS) i-a spus despre acest beneficiu și soția fratelui deja a născut și a primit a
cești bani. Iar eu căutând pe net mai multe informații cum se poate întâmpla acest lucru am găsit acest anunț din 17 ianuarie 2023 pe care nu reușesc sa îl înțeleg. Termenii folosiți ma depășesc din păcate! Acest domn care mi-a spus ca a început sa ii plătească soției asigurare de ce face acest lucru? Având în vedere ca femeia însărcinată chiar dacă nu a muncit înainte de sarcina ea poate benefica oricum de servicii medicale. Despre ce asigurare este vorba? Acea asigurare se poate face doar de către o femeie însărcinată? Va rog mult sa ma ajutați sa înțeleg! Ma depășește puțin situația și nu știu unde sa apelez ca să ma pot lamuri!
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2023
Madalkna, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalkna , utilizator 15:32, 4 Februarie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este simplu...vorbește despre o aplicare unitara a calculul indemnizației de maternitate...corecta propunerea lor, intrucat este o mare discrepanta între cei care muncesc și cei care nu muncesc...astfel, persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții – cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract si la plata contribuției, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei.
Mulțumesc mult pentru răspuns!
Și oare acest lucru se poate face doar pana naște femeia însărcinată? Nu poate continua sa plătească acea asigurare și după naștere iar când se împlinesc 6 luni sa încheie contractul?
Cele 6 luni sunt anterioare nasterii , dar plata se poate efectua si dupa nastere pentru a fi asigurata in sistemul de sanatate .
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Și dacă nu sunt fix 6 luni plătite înainte de naștere atunci acei 104.00 lei nu o sa ii primesc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am in conditiile in care sunt neasigurata medical si vreau sa nasc in alt oras decat cel de resedinta de pe buletin... ftrandafir40 ftrandafir40 Ce drepturi am in conditiile in care sunt neasigurata medical si vreau sa nasc in alt oras decat cel de resedinta de pe buletin... Intreb acest lucru,pentru ... (vezi toată discuția)
Asigurata sau nu? lenuta1989 lenuta1989 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns..... Sunt angajata din luna feb 2011 la o soc de asigurari pe baza unui contract de mandat.In baza acestuia, ... (vezi toată discuția)
Am sarcină cu risc și din această cauză sunt destul de des în concediu medical, dar angajatorul nu vrea să mi-l plătească. ce pot să fac? Cababei Cababei Buna ziua . Sunt angajata la actualul loc de munca din data de 19.09.2018 ...in luna noiembrie am aflat ca sunt insarcinata si mi s-a dat medical din data de ... (vezi toată discuția)