avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Bună ziua, beneficiez de licența unui soft din anul ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Bună ziua, beneficiez de licența unui soft din anul 2002, factura, ...

Bună ziua, beneficiez de licența unui soft din anul 2002, factura, chitanță, cd- urile originale, serial no, cdkey, pe persoană fizică, care, nu î-l mai folosesc și doresc vânzarea lui, fiului meu pentru a putea să-și deschidă un pfa. Eu nu mai pot emite factură deoarece pfa-ul este închis.Am contactat câțiva avocați respectiv notari pentru a legifera această tranzacție dar mi s-a transmis că nu sunt familiarizați cu așa ceva și nu mă pot ajuta.Vă rog să-mi transmiteți cum, unde și dacă se poate efectua această tranzacție dpdv legal. Mentionez că acest soft chiar dacă este foarte vechi este compatibil si se poate transmite lucrarea care se efectuează, către o instituție de stat
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 12:31, 15 Februarie 2023
Aici este o chestiune de folosire a unui drept de proprietate intelectuală. Dvs. când ați achiziționat soft-ul ați primit drept de folosință. Verificați dacă acest drept îl puteți ceda/transmite (apar astfel de informații în secțiunea când acceptați termenii și condițiile utilizării soft-ului). Legislația românească în domeniul IT este foarte săracă. Noroc că avem legislație internațională referitoare la mărcile și drepturile conexe din IT. În principiu, se poate realiza ce doriți dvs, dar trebuie să fiți atent la ce menționam anterior - se acceptă de către proprietarul soft-ului cedarea/transmiterea dreptului de folosință?
mai studiati. din punct de vedere al proprietatii intelectuale, nu e nici o problema. vezi Decizia Cu001E128/11 din 3 iulie 2012 a CJUE. discutati cu un contabil detaliile inregistrarii vanzarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Când luați informații de pe net și nu le analizați cu atenție, trageți concluzii pripite. Dar, e tipic la cei care se pricep la toate și în fond la nimic. Există o problemă a dreptului de proprietate, iar decizia CJUE pe care ați menționat-o, mă îndoiesc că ați citit-o în detaliu (nu are 3 pagini!). Vă rugăm să ne lămuriți și pe noi ce se întâmplă în situația în care un soft este achiziționat de la un producător american? Dar, în situația în care producătorul american sublicențiază soft-ul unui distribuitor european? În țara în care se instalează soft-uri fără licență, este de interes public să se știe dacă se încalcă sau nu legea în situația revânzării unui soft achiziționat inițial în mod legal. Apropos - decizia CJUE 128/2012 se aplică pentru statele membre UE. Problema este că mai sunt niște principii de drept internațional, cu privire la teritorialitate, reciprocitate etc. Vedeți! Nu-i chiar atât de simplu, cum spuneți, dar în România merge oricum, nu! Eu cred că e un pic mai complexă situația.

adriandimitriu a scris:

mai studiati. din punct de vedere al proprietatii intelectuale, nu e nici o problema. vezi Decizia Cu001E128/11 din 3 iulie 2012 a CJUE. discutati cu un contabil detaliile inregistrarii vanzarii.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cu scuze, am citit-o. si mi-a fost lene sa mai caut si decizia a doua, cea importiva lui Microsoft. ati observat ca se vand legal, online, sisteme Windows 11 cu 100 lei, cand pretul la Microsoft este 250 euro sau mai mult?
dar sa va lamuresc:
1. in UE, orice soft standalone care a fost vandut cu drepturi depline pentru client (adica nu un OEM, ci un retail, de exemplu), ii da dreptul acestuia sa-l vanda mai departe, 1:1, adica nu are dreptul de a-l multiplica;
2. acest lucru nu are nici o legatura cu tara de provenienta a softului; orice e intrat in UE, intra sub aceasta regula. de altfel, inceputul il consitituie Regulamentul Delegat corespunzator; vanzatorii straini de programe in UE sunt constienti de acest lucru;
3. daca cineva din UE se hotaraste sa exporte softul second hand, abia atunci intra sub incidenta cui spuneti dvs.;
4. firmele care au castigat aceste procese sunt (amandoua) firme de vanzare soft second hand sau refurbished. una este germana (cea care a castigat contra Oracle), iar alta lituaniana (contra Microsoft).
o sa ma intrebati: bine, si monstrii astia nu fac nimic? raspunsul este: ba da, se muta in cloud. suportul pentru programele standalone scade pe zi ce trece, iar ceea ce se numeste Office 365, de ex., este un SaaS (Software as a Service), cu abonament.
cat despre tara de care vorbiti, ea nu mai e asa de 10-15 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2023
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate vanzare dvd/cd microsoft windows 10 Cipriandan93 Cipriandan93 Buna ziua, Avem o curiozitate, este legal sa comercializezi sisteme de operare Microsoft Windows 10 pe suport USB/CD/DVD pe teritoriul Romaniei fiind o ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea de software sh manea_andrei manea_andrei Buna ziua! As vrea sa stiu daca este legal sa cumpar software(jocuri, Office, Windows) la mana a 2a.Daca da in ce conditii. Multumesc! (vezi toată discuția)
Licenta windows ? intr-un srl! dany_1998 dany_1998 Buna ziua, Poate acest subiect a mai fost discutat , dar cautarile mele prin forum nu au dus la gasirea unor rezultate satisfacatoare. Intrebarile sau ... (vezi toată discuția)