Buna ziua,
va rog sa-mi oferiti un raspuns in urmatoarea speta, mentionez ca este vorba despre un salariat din sectorul bugetar-personal contractual:
- CIM prelungit incepand cu data de 02 decembrie 2022, conform art. 56 alin. 4) din Legea 53/2003 - "pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca".
- intre timp, fara a anunta angajatorul, a depus la casa de pensii cerere pentru pensionare la implinirea varstei de 65 ani si i-a fost emisa decizia de pensionare incepand cu data de 12. ian. 2023, decizia fiind transmisa de catre casa de pensii angajatorului spre informare.
- in baza carui temei legal angajatorul ii poate inceta CIM?
Multumesc anticipat!
Din cate cunosc, nu exista in lege obligatia salariatului sa anunte angajatorul ca isi depune dosarul de pensie... c.i.m. poate inceta prin urna din modalitatile mentionate la art.55 C.mun.
Pensia pentru limita de varsta poate fi cumulata cu salariul.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Totusi, nu gasesc o varianta a art. 55 C MUNCII care sa poata fi folosita pentru incetarea CIM.
- Casa de pensii a transmis doar o informare, nu o decizie cum am mentionat anterior.
- Salariata are contract activ, prelungit inainte de asi depune dosarul pentru pensionare.
Credeti ca se poate inceta cu art. 55 d) - ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva?
Poate deveni CIM-ul NUL la data cand a depus dosarul pentru pensionare?
Salariata refuza incetarea cu acordul partilor sau sa-si dea demisia.
In situatia concedierii ce motiv trebuie invocat? si cu ce data? astfel incat in situatia in care salariata ne da in judecata (asa cum intentioneaza) sa nu castige?
Concedierea poate fi din motive imputabile salariatului (art.61 C.mun.) sau din motive neimputabile salariatului (art.65 C.mun.)
C.mun.
Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.