avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... discriminare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

discriminare?

Buna ziua,
Lucrez intr-o firma ,sa-i spunem x ,care face parte dintr-un fond de investitii, y.X se ocupa cu vanzarea de produse de agrement,iar eu lucrez la unul din magazine ,direct cu clientii.
Inaintea Craciunului,seful de magazin ne-a adus costume de mos-craciuni si craciunite si ne-a informat ca trebuie sa le purtam in perioada 21-24 decembrie.A venit ziua cu pricina,ne-am costumat 7 dintre noi (exceptie facand unul singur care a refuzat fara sa motiveze). ''Rebelul'' a fost imediat expediat in depozit drept pedeapsa ca refuza.Omul s-a conformat,au trecut sarbatorile,.... Ieri insa,o ditamai comisie formata din floarea de la X si Y a sosit la magazin ca sa-i aduca la cunostinta celui necostumat ca i s-a intocmit un referat pe subiectul neimbracarii costumului; ne-au chemat pe toti,pe rand, sa ne dam cu parerea intr-o declaratie in care sa scriem cum si de ce a refuzat si daca ne-am simtit cumva ofensati de faptul ca ne-a lasat sa ne craciunim singuri... .Nu stiu ce au scris ceilalti,pana la urma e treaba fiecaruia,insa eu am tinut sa-i iau apararea...si rau am facut.Pentru ca,dupa plecarea comisiei( care i-a adus la cunostinta necostumatului ca i se suspenda contractul de munca pentru ca e la al patrulea referat!!!),seful nostru,de fapt sefa,a tinut sa-mi atraga atentia cu ca ar fi fost mai bine sa-mi tin gura! Ca e dreptul managerului de magazin sa stabileasca cum si ce poarta angajatii la serviciu.
Problema pe care vreau sa o pun este insa asta: Eu nu sunt de religie crestina(ori costumele de care vorbim duc cu gandul la crestinism!),fapt cunoscut de sefi.Am acceptat sa port acel costum din respect pentru colegii mei,dar si pentru a evita un conflict intre mine si sefa.Tocmai deaceea am tinut sa-l apar pe colegul nostru,pentru ca macar el a avut taria sa refuze,oricare iar fi fost motivele,in comparatie cu mine,care n-am fost in stare .
Intrebarea tardiva pentru amandoi la care as dori sa-mi raspunda cineva: in situatia pe care v-am prezentat-o am fost,cu sau fara voia noastra discriminati ori nedreptatiti?Mai putem face ceva pentru a putea evita pe viitor o astfel de situatie?

Cel mai recent răspuns: anykk , utilizator 19:49, 23 Ianuarie 2010
Daca in contractul de munca sau fisa postului era prevazut si folosirea unor vestimentatii speciale pentru promovare servicii sau produse, nu prea aveti ce face, daca nu, este un abuz , care nu poate fi motiv de concediere(doar daca ,tot abuziv, motivarea este alta ).Atentie, nu semnati nimic daca nu vi se pare in regula si contestati deciziile conform legii.
in fisa postului scrie doar ca: ''este obligat sa poarte uniforma cu ecusonul la vedere''
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Nu am semnat nimic.Revin insa,cu intrebarea:poate angajatorul sa incalce un drept al angajatului( recunoscut de constitutie,fiecare are dreptul sa-i fie respectata credinta ori ateismul). Nu vorbim de un costum oarecare, este vorba de un costum-simbol al crestinismului.



In anumite situatii firmele procedeaza la astfel de metode care atrag si clientii si sporesc incasarile lucru care se poate reflecta si in "buzunarele" salariatilor. Cred ca trebuie sa plecam de la faptul ca indatoririle serviciu nu are legatura cu religia pe care o practica cineva, deci trebuie sa ne facem datoria. Ce ar insemna ca un medic chirurg de alta religie (si cred ca avem) sa lase bolnavul cu operatia deschisa si se pune genunchi sa se roage fiindca a sosit ceasul rugaciunii?
a refuzat fara sa motiveze

Salariatul putea incerca politicos sa discute cu sefii si sa le explice ca acea sarcina contravine constiintei lui si sa ceara o alta insarcinare si cred ca era luat in considerare.
anykk a scris:

Va multumesc pentru raspunsul prompt. Nu am semnat nimic.Revin insa,cu intrebarea:poate angajatorul sa incalce un drept al angajatului( recunoscut de constitutie,fiecare are dreptul sa-i fie respectata credinta ori ateismul). Nu vorbim de un costum oarecare, este vorba de un costum-simbol al crestinismului.






angajatorul trebuie sa respecte legislatia in vigoare

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2008: avocat in blugi Gabriela Mihai Gabriela Mihai Pentru ca este duminica si tocmai am primit o stire de la legalnet, simt nevoia unei divagatii. Cum trebuie sa se imbrace un avocat? Am vazut avocati in: ... (vezi toată discuția)
Justificarea interdictiei purtarii valului islamic in belgia rebecca lavinia rebecca lavinia incalcarea libertatilor religioase nerespectarea valorilor cultural-religioase (vezi toată discuția)
1 decembrie camelllya camelllya Buna ziua, Lucrez in sectorul privat . Azi seful meu m-a informat ca 1 Decembrie este zi libera din punct de vedere legal doar pentru cei care lucreaza la ... (vezi toată discuția)